A klímafegyver bevetéséről beszélnek Oroszországban

Egy orosz parlamenti képviselő szerint a klímaváltozás nem más, mint az Egyesült Államok új fegyvere, amivel tönkre akarja tenni Oroszországot.
Barabás Júlia, 2020. január 16. csütörtök, 06:20
Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok klímafegyvere állhat a mögött, hogy Oroszországban szokatlanul enyhe a tél - idézte Alekszej Zsuravlev parlamenti képviselőt a Moscow Times. A meteorológusok prózaibb okát látják a meleg télnek: szerintük egy Atlanti-óceáni ciklon hozza a telet enyhítő légáramlatokat Oroszország fölé. A tudományos magyarázat, azonban nem zökkentette ki meggyőződéséből a politikust, aki átlát a szitán.

Szerinte nem véletlenszerű változások zajlanak a Föld légkörében. Ha az oroszországi permafroszt, azaz normál körülmények között folyamatosan fagyott talaj felolvadna, az katasztrófát okozna. (Ezzel ara utalt, hogy befagyott metán szabadulhat fel, ami megsokszorozná a levegőben lévő szén-dioxid okozta üvegházhatást.) Zsuravlev azonban nem áll meg itt: úgy véli, hogy az amerikaiak tudják ezt, és tesztelik a katasztrófát előidéző fegyverüket.

Többször is bevették

A nacionalista Rogyina (Haza) párt vezetője hozzátette még ehhez, hogy az USA ezzel a tevékenységével megsérti a nemzetközi fegyverkorlátozási egyezményeket. Az üldözési mánia jeleit mutató megjegyzések korábban sem voltak idegenek az 57 éves politikustól: az elmúlt évben szintén az USA klímafegyverének bevetését látta a nyári szibériai erdőtüzek és a moszkvai viharok mögött.

Az az elképzelés, hogy az Egyesült Államok klímafegyverrel támadja Oroszországot, legalább 2010-ig nyúlik vissza, amikor Moszkvában rekordmelegeket mértek. Egyes orosz tudósok akkor azt mondták, hogy a klímafegyver egyebek mellett szárazságokat okoz, amelyek elpusztítják a mezőgazdasági terményeket bizonyos országokban. Az orosz társadalom - Vlagyimir Putyin államfővel az élen - ezt leszámítva klímaszkeptikus: a közvélemény-kutatások szerint csak a lakosság fele gondolja, hogy a globális felmelegedés nagy veszélyt jelent az országára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.01.16 19:37

Kac-kac kukac, sem az Egybesült Államok, Kína, India Ausztrália és Oroszország sem írta alá a klíma egyezményt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html