Komoly fordulatot lebegtettek be euróügyben

Egy pillanatra úgy tűnt, hogy a csehek hozzáállása drasztikusan megváltozhat az euró bevezetésével kapcsolatban. A pillanat elszállt, s maradt a korábbi helyzet; azok akarnak legkevésbé eurót, akik leginkább felkészültek rá, s azok szeretnék, akik még nem tudnak belépni az eurózónába.
Lovas-Romváry András, Barabás Júlia, 2017. június 28. szerda, 07:11
Fotó: Reuters

Egy pillanatra úgy tűnhetett, megváltozott a csehek hosszú ideje óta tartó elzárkózása az eurózónába való belépés elől. A cseh miniszterelnök, Bohuslav Sobotka ugyanis nemrég olyan kijelentést tett, amely szerint itt az ideje, az országnak végre be kellene vezetnie az eurót.

A nagy fordulat azonban csak a látszat, hiszen pártjának, a Cseh Szociáldemokrata Pártnak kevés esélye van az októberben esedékes választásokon, s a valószínű kormányalakító erők változatlanul elvetik az eurózónához való csatlakozás lehetőségét - írja összefoglaló elemzésében a Bloomberg.

Sobotka megnyilvánulása az elemzés szerint ismét csak rávilágított az euró igencsak felemás megítélésére a régióban. E szerint azok a szegényebb országok, akik kevésbé állnak készen bevezetésére, teljes mellszélességgel kiállnak mellette. Eközben azok, akik nyugodtan megkezdhetnék a csatlakozást, egyre csak halasztják azt.

Menekülés a kétsebességes Európa elől

Románia és Bulgária részéről is érkezett olyan jelzés az elmúlt hetekben, hogy szükségesnek tartják a közös európai deviza minél előbbi bevezetését. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök bejelentette, hogy országa elsődleges prioritásai között szerepel az euró bevezetése, s ezért minél hamarabb be szeretnének lépni az euró előszobájaként szolgáló ERM-II árfolyamrendszerbe.

A bolgár kormányfő ehhez európai lobbikörútján komoly támogatókat is szerzett, mind Angela Merkel német kancellár, mind a frissen megválasztott francia elnök, Emmanuel Macron támogatásáról biztosította a bolgár terveket.

Amellett, hogy Bulgária jelenleg teljesítené az árfolyamrendszerbe való belépés kritériumait, az igyekezet másnak is köszönhető. Elemzők szerint ugyanis Macron megválasztása óta komolyan nőtt ez esélye a kétsebességes integrációnak az Európai Unión belül, s itt "az aki kimarad, az lemarad" elv is érvényesülhet. Azaz, ha valaki nem tud az integráció elmélyítésén dolgozó magországok csoportjába kerülni, akkor az akár kevesebb forrásra is számíthat a közös költségvetésből. Az eurót használó országok azonban nagyobb eséllyel maradnak az integrációt elmélyítő csoportban.

A múlt héten Liviu Vojnea, a román jegybank elnökhelyettese nyilatkozta azt, országának nincs más választása, mint az euró bevezetése. A 2004 óta az Európai Unióhoz csatlakozott 11 volt kommunista ország közül jelenleg öt használ eurót, Szlovénia, Szlovákia, Észtország, Litvánia és Lettország - emlékeztet az anyag.

Akik nem szeretnék

Az euró bevezetésével nem túl lelkesek eközben a régió legnagyobb lélekszámú országában, Lengyelországban. A kormányzó Jog és Igazságosság Párt részéről márciusban hangzott el a kijelentést, amely szerint a következő 10-20 évben nem tervezik a közös deviza bevezetését, mivel az szerintük az ország önálló döntéshozatali lehetőségeinek további szűkítését jelentené, s az országot a perifériára szorítaná.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor kormányának az az álláspontja a magyar euróval kapcsolatban, a magyar gazdaságnak versenyképesebbé kéne válnia előbb a negatív hatások elkerülése érdekében.

Hagyják őket békén

A csehek hasonló ellenállnak az eurózóna csábításának. Annak ellenére, hogy a cseh gazdaság exportpiacai közül a legjelentősebbek eurót használnak - Németország, Ausztria és Szlovákia - a cseh politikusokat a hideg rázza a gondolattól, hogy esetleg be kellene szállniuk például Görögország megmentésébe. Ráadásul ez a vélemény találkozik a választói akarattal is: az Eurobarometer felmérése szerint a csehek 72 százaléka ellenzi az euró bevezetését, ez az Unióban a legmagasabb arány.

A cseh korona egyébként nagyjából 20 százalékkal értékelődött fel az euróval szemben a közös deviza megszületése óta, idén 3 százalékkal drágult azzal szemben.

Nem oda Buda vagyis Prága

Egyébként Csehországban még a többi szociáldemokrata is óvatosabban fogalmaz az euróval kapcsolatban, mint a jelenlegi miniszterelnök. A párt legvalószínűbb miniszterelnök jelöltje, Lubomir Zaoralek szerint ha sikerülne a bérszínvonal emelkedését elérni, s a mostaninál is erősebb lenne a korona, akkor talán kedvezőbbek lennének a feltételek a csatlakozáshoz.

Nagyjából hasonlóan vélekedik Jirí Rusnok, a prágai jegybank elnöke. Szerinte a csehek készek belépni az eurózónába, ugyanakkor ahhoz, hogy ez megtörténhessen csökkennie kell a két ország közti jövedelemkülönbségeknek. Ugyanakkor tartózkodik attól, hogy belépési céldátumot adjon.

Az őszi választások esélyese a kormányból nemrég kiebrudalt milliárdos, Andrej Babis ANO mozgalma a közvélemény-kutatások szerint a szavazatok 30 százalékát kapnák, ha most lennének a választások, miközben ellenfeleik ennek felére sem számíthatnak.

Babis - akinek vegyipari és médiavállalkozásokból álló cégbirodalmát hárommilliárd euróra értékeli a Forbes - nem kertel. Szerinte mindenki tudja, hogy az euróövezet csődben van. Meg akarom tartani a koronát és a független nemzeti bankot! Nem akarok még egy ügyet, amelyben Brüsszellel kell bajlódni - fogalmazott a Bloombergnek nyilatkozva.

Jön a visszautasíthatatlan ajánlat?
Az elmúlt időszakban több sajtóhír is megjelent arról, hogy a még nem eurózóna tagoknak 2025-ig be kellene vezetniük a közös európai pénzt. A Bruxinfo uniós forrásoktól úgy értesült, hogy nem létezik ilyen terv - sem határidők, sem mechanizmusok -, ezek a sajtóértesülések félreértésen alapulnak. Egy magas rangú illetékes a brüsszeli portálnak azt mondta, a hír alapjául szolgáló idézett bizalmas megbeszélésen nem a valutaunió kibővítéséről, hanem a gazdasági és monetáris unió régóta napirenden lévő kiteljesítéséről, mélyítéséről volt szó. A Bruxinfo szerint a kiteljesítés szó angol megfelelőjét értelmezték úgy, mintha az az eurótagok létszámának növelésére vonatkozott volna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.09.08 14:13

@atombandi: "brittek fizetnek, kelet europa elkolti"

Ja, a brüsszeli mórickák is pont így gondolták...szerencsére most már múlt időben.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.09.08 13:52

Ez vélhetően azért van így, mivel a szegényebb országok inkább politikai alapon közelítik meg (egyfajta támaszt keresve), míg azok, akik képesek lennének bevezetni, azok inkább gazdaságpolitikai alapokon, a növekedési potenciált.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

reszeloaladar, 2017.09.08 13:26

@atombandi:
Szóval csökkenjen a kohéziós pénz és jobb ha egyre több mindent a Bizottság határoz meg. Valójában lehetne kezdeni lobbizni, hogy majd a nagy EU-s költségvetésből valamim jusson nekünk is. Ha nem jó a miniszterelnök akkor kevesebb jön majd. Valójában a választás is majd arról szól, hogy sikerül-e a Bizottságnak szimpatikus jelöltet választani.
Viszont a Burka nekem nem tetszik és nem értek egyet, hogy bárkit is a viselésére kényszerítsen bárki. Ez itthon még nem kérdés, de az európai értékek miatt lassan az lesz. De aki a lányomat bántja az én is bántani fogom letojom, honnan menekült.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.06.28 14:42

szerintem pofon egyszeru a dolog. a jelenlegi tamogatasi rendszert ki kell futtatni, brittek fizetnek, kelet europa elkolti, majd egy uj tamogatasi rendszert kell kidolgozni, amire mar csak az eurot bevezeto orszagok jogosultak. egybol lenne tulekedes, mert aki kimarad az lemarad, amolyan szaknevsorosan. huha, meg a soros szot is sikerult belevarazsolni... :)

egyebkent meg felsorolok par sikeres tagallamot: szlovak, lett, litvan
meg par a fejlodesben megrekedtett: cseh, magyar

eleg nehez az euro ellen ervelni ezek fenyeben, de azert minden orszagban megtalalhato az a milliardos, aki megteszi ezt. van ilyen. ha a magyarok kicsit is gondolkodnanak, akkor buntetesnek fognak fel, hogy kimaradnak az eurozonabol. es ennek az oka a kormany, aki nem akarja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html