Kopogtat a totális államcsőd, felizzott a kelet-európai roncsderbi

A belorusz deviza két nap alatt értékének közel felét elvesztette, részben azért, mert az autókat megdrágító új vámszabályok miatt a tömegessé vált a privát autóimport.
NAPI, 2011. május 24. kedd, 13:55
Fotó: Napi.hu

Belarusz tegnap 36 százalékkal leértékelte devizáját a dollárral szemben, miután nem jött be a jegybank május 12-ei kamatemelése, amelyhez kapcsolódóan szabaddá tette a devizaátváltást a lakosságnak. A bank 14 százalékra növelte a alapkamatát, világrekordot állítva fel ezzel, ám a döntést követően egyből negyedével gyengült a belorusz rubel. A helyzet ugyanakkor tegnap óta sem javult, ma újabb 9,7 százalékot gyengült az ország devizája - idézte a Belarusbank adatait a Bloomberg.

A helyzetet a brutálisan felpörgő autó-magánimport is súlyosbítja - Alekszandr Lukasenko államfő, akit Európa utolsó diktátorának tartanak, egyenesen úgy véli, hogy a rubel értékvesztését kizárólag az autóimportálási láz okozza. A magánemberek, a kisebb és nagyobb cégek minden autót felvásárolnak a szomszédos balti országokban, miután az orosz-belorusz-kazah vámunió bevezetése miatt az importált autókra eső vámok és adók nyolcszorosukra nőnek, ami legkevesebb 3000 dollárral emeli meg ezeknek az autóknak árát. A Fehéroroszországból érkező vevők az új autóktól kezdve a roncsokig minden visznek, egy részüket azért vásárolják, hogy a kialakuló vámunió után szolid haszonnal Oroszországban továbbértékesítsék. A roncsderbi nyomán a Baltikumból eltűntek az öreg autók és a három balti országban az elmúlt hónapban a tavalyi kétszeresére ugrottak az újautó-eladások.

Belarusz jó úton halad a teljes csőd felé: külkereskedelmi hiánya az első negyedévben éves összehasonlításban négyszeresére, 2,36 milliárd dollárra ugrott, az import 62 százalékkal, 11,3 milliárd dollárra nőtt, a folyó fizetési mérleg hiánya elérte a GDP 16 százalékát, a devizatartalékok már márciusban két és fél éves mélypontra kerültek. Helyi források szerint Minszkben manapság nem lehet külföldi valutához jutni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

OstapBender, 2011.05.25 10:34

Brest környékén mozogni nem lehet, annyi a behozott, vámolásra váró kocsi.
A szállodák meg zsúfoltak a kazah vevőkkel. De ha a válságot ez okozta, akkor a kocsik eladása után ez lesz (lenne) a leggazdagabb ország.
A fő gond, hogy a jelenlegi gazdaság 70%-a arra épült, hogy importáljon és kereskedjen, ill. pl. a TV/monitor szegmensben átcimkézze a behozott, árut és hazaiként értékesítse.
Ami a csőd felé lendítette a belorusz rubelt, az a választás előtti propaganda: a nyugdíjasok és a közalkalmazottak 30%-os emelést kaptak. Most cserébe harmadát sem éri a pénzük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html