Korlátozza nyersanyagexportját Indonézia

Indonézia részben leállította, részben új adókkal sújtotta a feldolgozatlan ásványi nyersanyagainak exportját. Az indonéz kormány a nyersanyagok hazai feldolgozását akarja ösztönözni, hogy már a magasabb hozzáadott értékkel készült termékek kerüljenek exportra. A kormány eredetileg teljes exporttilalmat tervezett, de ettől végül elálltak.
MTI-Eco, 2014. január 13. hétfő, 12:01
Fotó: Napi.hu

A londoni nemzetközi árupiaci tőzsdén előző pénteken 4 százalékkal, hétfőn további 1,3 százalékkal emelkedett a nikkel ára, elérve a tonnánkénti 14 040 dolláros összeget. A tőzsdei elemzők tartós hiányra számítanak a nikkelpiacon az indonéz exportkorlátozások miatt, és ez felfelé hajtja az árakat.

Az indonéz kormány úgy tervezte, hogy vasárnap leállítja a feldolgozatlan ásványi nyersanyagexportját, hogy támogassa a nyersanyagok hazai feldolgozását. Az utolsó pillanatban azonban lazítottak az eredeti szabályozáson, hogy csökkentsék az exporttilalom rövid távú kedvezőtlen hatásait.

Az exporttilalom alól ideiglenes felmentést kapott az amerikai Freeport-McMoRan és a Newmont bányatársaság. Az indonéz energiaügyi miniszter ezt azzal indokolta, hogy erősíteni akarják az indonéz bányaipart, de közben nem akarnak munkahelyeket veszélyeztetni. Az indonéz kereskedelmi- és iparkamara korábbi számításai szerint 800 ezer munkahely került veszélybe az exporttilalom miatt.

A két amerikai bányászati céget leszámítva a többiekre szigorú szabályok vonatkoznak. Vasárnaptól kezdve Indonéziában tilos a nikkelérc és a bauxit exportja. A vasérc, az ón, a cink és a mangán exportja engedélyezett, de adót kell fizetni utána. Minél előrehaladottabb állapotban van az adott nyersanyag feldolgozás, annál kisebb az adókulcs. Az indonéz kormány azt is bejelentette, hogy az adókulcsok 2017-ig valószínűleg félévente emelkedni fognak.

A szigorítást azzal próbálja ellensúlyozni Indonézia, hogy a feldolgozott ércek exportja teljesen szabad lesz. A feldolgozott ércek exportja után nem kell adót fizetni, és nincs szükség külön engedélyre se a kivitelükhöz. Ugyanígy, nincsenek exportkvóták se, tehát mennyiségi korlátozás sincsen.

Indonézia a világ egyik legnagyobb réz, nikkel és alumínium exportőre. Indonézia eddig évi 2 milliárd dollár értékben exportált nikkelt és bauxitot, de egyes közgazdászok szerint mostantól jelentősen megcsappanhatnak az ország exportbevételei.

HOZZÁSZÓLÁSOK