Az unió által társfinanszírozott, hazaszállításra indított repülőjáratok a járvány kitörése óta több mint kétezer embert szállítottak haza Európába Kínából, Japánból, az Egyesült Államokból, Marokkóból, Tunéziából, Grúziából, a Fülöp-szigetekről és a Zöld-foki-szigetekről. A következő napokban több mint 80 további, hazaszállításra indított repülőjáratot terveznek - idézi a tájékoztatást az MTI.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében az EU hozzájárul az egynél több tagállam állampolgárait hazaszállító repülőgépek költségeihez a szolidaritás elve alapján.

A javaslat értelmében az új egészségügyi felszerelésekből - lélegeztetőgépekből, védőmaszkokból és alapvető orvosi eszközökből - álló úgynevezett rescEU-készlet teljes költségvetése 80 millió euróra emelkedik.

A költségvetés-módosítási tervezet több további tételt is előirányoz. Görögországnak 350 millió euró összegű migrációkezelési támogatást tesz lehetővé azon a 350 millió euró összegű sürgősségi segélyen felül, amelyet már átcsoportosítottak. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ számára 3,6 millió euró támogatás jut a fertőző betegségekből származó, az emberi egészséget fenyegető veszélyek azonosítására, értékelésére, és különösen a koronavírus-válságra tekintettel a szakértői kapacitás növelése érdekében.

Albánia 100 millió euró támogatásban részesül a november 26-án pusztító földrengés okozta károk helyreállítására. Végezetül az Európai Ügyészség (EPPO) számára 3,3 millió euró összegű további finanszírozást tesz lehetővé a 2020-as költségvetésének növeléséhez. Az EPPO számára már ebben az évben igénybe vett ügyviteli támogatással együtt a teljes finanszírozás 2020-ban 48 százalékkal emelkedik.

A költségvetési módosító javaslatot a bizottság javaslata alapján a tagállamoknak és a Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.