Baranyi Lajos biológus-immunológus professzor az eddigiektől teljesen eltérő útját választotta a Covid-19 elleni harcnak. Az Egyesült Államokban élő magyar kutató a citokinvihar megakadályozását, illetve az annak következtében kialakuló sebek gyógyítását vette célba. Az általa kifejlesztett, öt napig tartó infúziós vagy bolus (nagy dózisú) injekciós terápia a labor- és állatkísérletekben egyértelműen hatékonynak bizonyult - derül ki a napilap beszámolójából.

Harcos fehérjemolekulák

A citokinvihar egy önmagát gerjesztő, szinte visszafordíthatatlan folyamat, ami végül halálhoz vagy nagyon súlyos károsodáshoz vezet, mert a szövetekben - jelen esetben a tüdőben - sebek keletkeznek, amelyek megakadályozzák annak normális működését. A szervezet tulajdonképpen elveszíti az irányítást az emberi immunrendszer felett. A professzor olyan fehérjemolekulákat fejlesztett, amelyek mellett az immunrendszert továbbra is aktív marad, csak a túlaktiválódását fojtják le. Emellett vírusfüggetlenek, így nem tud kialakulni velük szemben rezisztencia.

Kombinált terápiája részleteit a kutató a szabadalmi eljárás lezárultáig nem hozza nyilvánosságra, a lényegéről  elmondta lapnak, hogy a hatóanyagok között a citokinvihart megakadályozó aktív fehérjemolekulák mellett egy, a sebgyógyulást serkentő és a tüdőkárosodást okozó fibrózist gátló anyag is van.

Baranyi Lajos a klinikai vizsgálatokat és a reménybeli gyógyszer gyártását valamint forgalmazását, Magyarországon végeztetné. A lap szerint világszenzáció lehet a gyorsan, nagy mennyiségben és olcsón előállítható kombinált infúziós terápia, s a  klinikai vizsgálat akár már két héten belül megkezdődhetne.