Az Új Erő nevű szélsőjobboldali mozgalom az "egészségügyi diktatúra" és a Rómában éjféltől reggel öt óráig tartó kijárási tilalom ellen tiltakozott. A helyszín a Piazza del Popolo tere volt a város központjában.

A tetőtől talpig feketébe öltözött, arcukat eltakaró tüntetők pontosan éjfélkor zöld, fehér, piros színű tűzijátékkal indítottak, majd rátámadtak a rendőrökre. Füst- és papírbombákat dobáltak, járműveket rongáltak meg, az utcai összetűzések több mint egy órán keresztül tartottak, és a város több kerületére átterjedtek, ahol fiatalok kövekkel támadtak az utcákat a korlátozások miatt lezáró rendőrökre, vagy rollereket hajítottak rájuk.Tíz tüntetőt vettek őrizetbe, több rendőr megsérült.

Pénteken Nápolyban is a rendőrökkel való összecsapásba torkollott a járvány miatti korlátozások ellen meghirdetett demonstráció.

Az Il Messaggero című római napilap úgy vélte, a fővárosban komoly veszély fenyegeti a közrendet a koronavírus-járvány miatti gazdasági és társadalmi feszültségek miatt.

Nehéz ősz ígérkezik

Luciana Lamorgese belügyminiszter elismerte, hogy "nehéz ősz" ígérkezik. Korábbi kijelentéseiben azonban hangoztatta, hogy szándékosan erőszakos, szervezett megmozdulásokról volt szó, amelyeknek "semmi köze a nehéz gazdasági helyzet miatti polgári tiltakozáshoz, a vállalkozók és dolgozók aggodalmainak jogos kifejezéséhez". Lamorgese szerint nem "normális emberek" vonultak utcára, Nápolyban a tüntetést a helyi bűnszervezet a camorra rendezte.

Az államfő, Sergio Matterella egyeztetésre hívta a nemzetbiztonságért felelős hatóságok vezetőit. Giuseppe Conte miniszterelnök - a szombat esti sajtótájékoztatóját az utolsó pillanatban lemondta, és vasárnap estére halasztotta az újabb szigorítások bejelentését.

Az egészségügyi azonnali zárást sürget

Sajtóértesülések szerint a kormány azt tervezi, hogy elrendeli a kereskedelmi és vendéglátó egységek este hat órai bezárását, és legalább egy hónapig korlátozza a tartományok közötti közlekedést. Az ország ilyesfajta lezárását a tartományi kormányzók ellenzik, súlyos gazdasági és társadalmi következményektől tartva.

A koronavírus-járvány olaszországi görbéje jelenleg napi húszezer újonnan azonosított fertőzöttnél tart, napi százötven halálos áldozattal. A hatóságok szerint az újabb szigorításokkal elkerülhető, hogy ezek a számok karácsony időszakára két-háromszorosukra emelkedjenek. Az egészségügy azonnali és országos zárást sürget, azt hangoztatva hogy több kórházban már a mentőautókban helyezik el az ágy nélkül maradt betegeket.