Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Capak ezt azzal magyarázta, hogy korábban azért csökkentették le tíz napra a hatósági karantén időtartamát, hogy az egészségügyi dolgozók mielőbb visszatérhessenek a munkahelyeikre. Erre azonban nincs többé szükség, mert az egészségügyi dolgozók nagy része már megkapta a koronavírus elleni oltást - mondta az MTI szerint.

A válságstáb tájékoztatott az újabb enyhítések járványügyi feltételeiről is. Horvátországban hétfőtől kinyithatnak az éttermek és kávézók teraszai, és a zárt téri edzéseket is engedélyezik.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: a vendéglátóhelyek reggel hattól este tíz óráig lehetnek nyitva. A belső helyiségekben csak a személyzet tartózkodhat. Illemhely használata esetén a vendégeknek maszkot kell viselniük.

Zene nélkül

A teraszokon be kell tartani a három méter távolságot az asztalok között. A zenét nem engedélyezik, amit a miniszter azzal magyarázott, hogy a hangos zene mellett az emberek hangosabban beszélnek, ami miatt sokkal könnyebben terjed a vírus.

A zárt téri edzéseket illetően húsz négyzetméteren egy ember tartózkodhat, és kerülni kell az érintkezést. Példaként említette, hogy kosárlabda vagy foci esetében lehet erőnléti edzéseket tartani, lehet kapura lőni vagy kosárra dobni, de meccset nem lehet játszani. Tilos a közös helyiségek, így az öltözők és a zuhanyzók használata is - hangsúlyozta.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 505 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta a számuk elérte a 242 097-et. Egy nap alatt 14 beteg halt bele a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halálos áldozatok száma ezzel 5503-ra emelkedett. Kórházban 780 beteget ápolnak, közülük 73-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában péntekre 912-vel 188 789-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 14 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3823-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 529-en vannak kórházban, 95-en intenzív osztályon.

Namíbiából jött a dél-afrikai mutáns

Janez Poklukar egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: egy maribori illetőségű személynél, aki nemrég tért vissza Afrikából, kimutatták a dél-afrikai vírusmutánst. Hozzátette: az illető, mielőtt odautazott volna, megkapta a koronavírus elleni oltást.

A szlovén sajtó arról írt: a fertőzött férfi orvos, és a maribori kórház alkalmazottja. A hétvégén érkezett haza egy namíbiai nyaralásról, s nem kellett karanténba vonulnia a hazatérés után, mivel az oltási igazolás mentesítette őt ez alól. Emiatt be is ment hétfőn dolgozni.

Nem tudta azonban magáról, hogy az oltás ellenére fertőzést kapott. Ezek után az illető személy összes kontaktusát felkutatták, és tíz embert hatósági elkülönítőbe küldtek. Jelezte továbbá, hogy a maribori régióban vett összes pozitív PCR-teszt 30 százalékát hetente genetikai vizsgálatnak (vírusszekvenálás) vetik alá.

A tárcavezető egyúttal mindenkit felszólított arra, hogy ne utazzon külföldre, mert számos országban rosszabb a járvány helyzet, mint Szlovéniában, ideértve az új, fertőzőbb koronavírus-változatok magasabb arányát.