A Fehér Ház legfőbb koronavírus-tanácsadóját, az Országos Allergia-és Fertőzőbetegség-kutató Intézet igazgatóját, Anthony Faucit Donald Trump amerikai elnök vészmadárnak nevezte - írja az Index Trump Fox News amerikai tévécsatornának adott vasárnapi interjúját idézve.

Trump vs. Fauci

Fauci, aki az Egyesült Államok egyik legismertebb járványügyi szakembere a napokban azt mondta, hogy a helyi szintű egészségügyi ellátás infrastruktúrája romokban hever. Egyúttal felszólította az amerikai kormányt, hogy tanulva a jelenlegi pandémiából fordítson kellő erőforrásokat a felkészülésre a következő vírus támadásával szemben.

A Fehér Ház koronavírus-akciócsoportjának legtapasztaltabb doktorát viszont Donald Trump korábban többször - ahogyan a mostani interjúban is -bírálta, mondván, szerinte Fauci túl sötét előrejelzései miatt, konkrét javaslatokkal állt elő.

"Annyi, amennyi"

A vasárnapi interjúban Chris Wallace riporter megkérte Trumpot, kommentálja a koronavírus-járvány adatait, mert a halálos áldozatok száma az Egyesült Államokban naponta 1000 körül jár. Az elnök az adatokra annyit mondott: "annyi, amennyi."

Wallace ezt követően többször visszatért az amerikai halálozási adatokra és nem hagyta rá Trumpra. Amikor az elnök azzal próbált érvelni, hogy a fertőzöttek számához viszonyítva az amerikai mortalitás az egyik legalacsonyabb a világon. Egy ponton a riporter kijelentette, hogy "ez nem igaz, uram". Erre Trump a sajtósához fordult, és a halálozási adatokat kérte tőle, majd a papírt lobogtatva megjegyezte, hogy "remélem, ez benne lesz az adásban, mert ez mutatja, hogy működik a fake news". Erre Wallace csak annyit mondott, hogy "nem gondolnám, hogy én álhíreket [közlök]".

Elf fog tűnnni

Trump az interjúban közölte, idővel el fog tűnni a koronavírus. "Idővel igazam lesz, el fog tűnni. Még egyszer mondom: el fog tűnni, igazam lesz" - mondta Trump.

Erre a riporter azt mondta, ez eddig nem jött be, és nem érzi-e úgy az elnök, hogy e megszólalások hiteltelenítették őt, kiderült, hogy Trump meglepő módon egyáltalán nem érzi így. Trump erre közölte: "Én nem gondolom ezt, és tudja miért nem? Mert eddig valószínűleg mindenkin másnál többször volt igazam."