Megnyílik a kapu az ukránok, moldávok, szerbek előtt

Csehországban feloldották a beutazási és munkavállalási korlátozásokat számos ország polgáraira vonatkozóan annak ellenére, hogy a koronavírus-válság miatt nőtt a munkanélküliség.
Barabás Júlia, 2020. június 23. kedd, 06:20
Fotó: Getty Images

Az elmúlt napokig Csehország nem adott ki munkavállalási engedélyeket a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások közepette. Június végén az ipari és kereskedelmi minisztérium újraindította képzett munkavállalói programját, amelyben támogatást kínál olyan jól képzett külföldieknek, akik az országban akarnak dolgozni - írta a Radio Praha. Ez vonatkozik az ukrán, a szerbiai, a montenegrói, a mongol és a moldovai vendégmunkásokra.

Ugyanakkor a Fehéroroszországból, a Fülöp-szigetekről és Indiából indulóknak egyelőre várniuk kell a bebocsátásra. Az illetékes minisztériumi tisztviselő elmondása szerint elsősorban az ukránokat várják vissza, mármint azokat, akiknek legalább középfokú szakképzettségük van. Tavaly több mint 114 ezer ukránt tartottak nyilván a cseh munkaügyi hivatalok, a második helyen Mongólia állt valamivel nagyjából hatezer vendégmunkással.

A hivatalos statisztika azt mutatja, hogy kétszáz cseh munkaadó keres 1000 álláshelyre Ukrajnából érkezett jelentkezőket. A kormány szerint nincs ellenmondás aközött, hogy az országban nőtt a munkanélküliség, mert a külföldiek olyan főként építőipari és nehézipari szakmák szakmák képviselői, amelyek álláshelyeire nem találni helyi munkaerőt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.06.23 16:36

Szláv a szláv nemzetiségünek nem veri be a fejét, nem úgy mint Árpád fejedelmünk utódai. Ennek állatira egyszerű oka van: Czeizel Endre már megmondta, hogy Vereckénél ( mint migránsok ) már egy tisztavérű finn-ugor nem volt, ezt még az is "fokozta", hogy a Kárpát medencében akkor lakó szláv Szvatopluk nemzetiséggel is keveredtek. Az már csak hab a tortán, hogy Trianon idején a magyar nemzetiség kisebb hányadban élt az összes többi nemzetiséghez viszonyítva. /lsd. Száraz György, Történelem jelenidőben, Magvető kiadó, 1984/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html