A járvány gyorsulása miatt Olaszországban újra bevezetik a távoktatást, bezárnak a nem létfontosságú üzletek és vendéglátóhelyek, miközben igyekeznek felpörgetni az oltási programot. - Minderre szükség van ahhoz, hogy a helyzet romlását és a még szigorúbb intézkedéseket elkerüljük - mondta Mario Draghi miniszterelnök. A korlátozásokat a családok és a vállalkozások támogatása és az oltási kampány felgyorsítása kíséri, amely az egyedüli reményt jelenti arra, hogy a világjárványnak véget vessünk - olvasható a portál összefoglalójában..

Kritikus a helyzet Párizsban. A francai fővárost és vonzáskörzetét magában foglaló Ile de France régióban az intenzív osztályok 95 százalékban megteltek koronavírusos betegekkel. Az országban jelenleg is kijárási tilalom van érvényben este hat után, de Jean Castex miniszterelnök szerint további szigorítások bevezetésére is készen áll a kormány, ha a járványhelyzet tovább romlik.

Tele vannak a görög kórházak, az új koronavírus-fertőzöttek száma rekordot döntött, különösen a főváros környéki régióban, ahol az intenzív osztályok már 95 százalékos kihasználtsággal működnek. A napi új regisztrált fertőzöttek száma 3000 fölött, a halottaké 40-50 között alakult naponta a nyolcmillliós országban, ahol az elmúlt hetekben több, erőszakba torkolló tüntetést tartottak a szigorú lezárások ellen.

Fokozatos enyhítésre készül a portugál kormány, miután az év eleji katasztrofális járványhelyzet enyhülni kezdett. Hétfőtől kinyitnak az alapfokú oktatási intézmények, általános iskolák óvodák és bölcsődék és a helyi üzletek, de csak az ajtón vagy az ablakon keresztül megy a kiszolgálás. Dolgozhatnak a fodrászok és kozmetikusok, valamint a szépségipar egyéb kisvállalkozásai.

Ha a járvány nem szabadul el újra, akkor április 5-től kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, a múzeumok és kisebb egyéb üzletek. Április 19-től a diákok visszatérhetnek a középiskolákra és az egyetemekre, május 5-től pedig a vendéglátóhelyek zárt helyiségei is kinyithatnak.