Kanadában is kamatot vágtak

Történelmében először mennyiségi enyhítési programot indított, valamint újra kamatot csökkentett a kanadai jegybank pénteken az új koronavírus-járvány súlyos gazdasági következményeinek kezelésére.
Rácz Gergő, 2020. március 27. péntek, 19:15
Fotó: Getty Images

Ebben a hónapban már harmadik alkalommal és ezúttal is 50 bázisponttal, 0,25 százalékra, egy évtizedes mélypontra vitte le az irányadó rátát a központi bank - írja az MTI.

A kanadai jegybank emellett döntött arról, hogy eszközvásárlási programot indít, és ennek keretében állampapírokat és vállalati kötvényeket is vásárol. A program államkötvények vásárlásával indul heti 5 milliárd kanadai dollár értékben.

A kanadai parlament e héten hagyott jóvá egy 52 milliárd kanadai dolláros (37 milliárd amerikai dollár) pénzügyi csomagot, hogy támogassa a gazdaságot és a járvány miatt munkanélkülivé váló embereket.

Kanada gazdasága tavaly 1,6 százalékkal nőtt, lassult az ütem a 2018-ban mért 2 százalékhoz képest. Elemzők korábban arra számítottak, hogy idén is a tavalyihoz hasonló mértékben bővülhet a bruttó hazai termék. Ehelyett a jegybank számításai szerint idén akár 2,5 százalékkal is csökkenhet a hazai össztermék.

HOZZÁSZÓLÁSOK