Ígéretesnek tűnik az első Covid-vakcina

Egy 108 személy bevonásával végzett vizsgálatban kínai kutatók által kifejlesztett kísérleti vakcina fázis I vizsgálatokban biztonságos és jól tolerálható módon volt képes immunválaszt indukálni a SARS-CoV-2-vel szemben embereknél - írja a The Lancet című lapra hivatkozva az Orvostovábbképző Szemle online kiadása.
Szepesi Anita, 2020. június 7. vasárnap, 13:01
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A 108 egészséges önkéntes részvételével lefolytatott nyílt jelölésű vizsgálat 28 nap elteltével biztató eredményeket hozott, bár a végső eredmények csak 6 hónap elteltével várhatók. Ugyancsak a további kutatások feladata lesz annak megválaszolása is, hogy a létrejött immunválasz elegendő-e a SARS-CoV-2-infekció kivédésére - olvasható a portál szemléjében.

A közzétett adatokat Wei Chen professzor (Beijing Institute of Biotechnology, Beijing, Kína) és munkatársai szerint is kellő körültekintéssel szabad csak értékelni. A Covid-19 fertőzés elleni vakcina kifejlesztése közben korábban még soha nem tapasztalt buktatókkal szembesültek a kutatók, ezért az elért immunválasz nem szükségképpen jelenti egyben azt is, hogy a vakcina emberek számára is védelmet nyújt majd a vírussal szemben.

Az eredmények mindenesetre ígéretesek, de hosszú még az út addig, míg a mindennapi gyakorlatban is használható oltóanyag lesz a kezünkben - idézi az OTSZonline a professzor szavait.

Jelenleg több mint 100 vakcinajelölttel folynak tesztelések szerte a világban, azonban a kínai vakcinajelölt az egyetlen, melyet embereken is kipróbáltak már, méghozzá Vuhanból származó egészséges, 18-60 év közötti önkénteseken.

A résztvevők minden dózisban jól tolerálták a vakcinát, a beadás utáni 28 napban súlyos mellékhatás nem fordult elő. A beadás utáni két héten belül a vakcina minden dózisa bizonyos szintű immunválaszt váltott ki, aminek az értékelését az adenovírus 5-ös típusával szemben korábban már kialakult immunitás befolyásolhatja.

A vizsgálat gyengéje a kis mintanagyság, a viszonylag rövid vizsgálat idő, illetve a véletlen besorolásos kontrollcsoport hiánya - figyelmeztetnek a szerzők.

HOZZÁSZÓLÁSOK