A varsói kormány a koronavírus-járvány elleni intézkedések részeként feljogosítaná a lengyel Postát, hogy felnyissa a borítékok egy részét - derült ki a Rzeczpospolita birtokába került tervezetből. Ha ezt elfogadják, akkor a posta alkalmazottainak joguk lesz felnyitni a borítékokat, beszkennelni a küldeményeket, és ezeket elektronikus formában kézbesíteni.

Mindez nem érintheti ez a magánlevelezést. Ez az erős postai felhatalmazás a kormányban is vitát keltett, aminek a jele lehet, hogy a lengyel Posta vezetőjét váratlanul felmentették. Az új vezető a nemzetvédelmi miniszter helyettese, Tomasz Zdzikot lett. A postára vonatkozó jogszabály egyike az 59 törvénynek, amelyet megváltoztatnak.

A kormány általánossá akarja tenni az úgynevezett hibrid küldeményeket. A levélfelbontás lehetősége vonatkozhat az adminisztrációs levelezésre, a büntetés-végrehajtásokkal kapcsolatos küldeményekre, illetve a szabálysértések esetére, amikor az előírások személyes idézést tartalmaznak. Amennyiben nem lehet elektronikusra átalakítani a küldeményt, a postai dolgozók ismételten borítékba rakják azt, és kiszállítják a címzetthez.