Koronavírus: az öngyógyítás veszélyeire figyelmeztetnek, ne vegyen be ibuprofént!

Nem javasolja az ibuprofént tartalmazó gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését a koronavírusos tünetekre Christian Lindmeier, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője. Még vizsgálják, hogy van-e kapcsolat a gyógyszer és a betegek állapotának súlyosbodása közt - idézi az AFP hírét az Euronews.
Szepesi Anita, 2020. március 18. szerda, 14:42
Fotó: Pixabay

Ne vegyen be ibuprofén tartalmú lázcsillapítót, aki koronavírusos tünetet észlel magán, tette közzé figyelmeztetését múlt héten a közösségi médiában Olivier Véran francia egészségügyi miniszter. Az orvosok tapasztalatai szerint ugyanis ez a hatóanyag súlyosbíthatja a betegség lefolyását - kezdi beszámolóját a portál.

A szakmai körökben vitát gerjesztett figyelmeztetés legfőbb kritikája, hogy nincs rá semmilyen bizonyíték, hogy kapcsolat van a betegek állapotának súlyosbodása és a gyógyszer használata között, ahogy azt sem lehet tudni, hogy kisebb mennyiségre is igaz-e az állítás, vagy csak ha túl sokat szed be valaki.

Súlyosbodhat az állapot

A feltételezés egyik indoka, hogy az ibuprofén az immunrendszer fertőzésre adott válaszát gyengítheti, és ezzel kevésbé hatékony az emberi szervezet védekezése a betegség ellen.  Az ACE-2 enzimre kifejtett hatásával is magyarázták a figyelmeztetést. Erről a hatásról már  korábban, a The Lancet orvostudományi folyóiratban publikáltak vizsgálatot. Akkor arra jutottak, hogy a gyulladáscsökkentő gyógyszerek (például az ibuprofén) fokozzák az ACE-2 enzimnek a termelését és ez elősegítheti és súlyosbíthatja a COVID-19 fertőzéseket.

Kerüljük az öngyógyítást

A WHO sajtótájékoztatóján a The Lancetben megjelent kutatásra kérdeztek rá, erre felelte Christian Lindemeier szóvivő, hogy a kutatóik tanulmányozzák, hogy van-e kapcsolat a gyógyszer és a betegség súlyosbodása között. Amíg erre választ  nem kapnak, addig azt tanácsolja a hírügynökség tudósítása szerint, hogy a magukon koronavírus tüneteit észlelők ne kezdjenek öngyógyításba és inkább vegyenek be paracetamolt a lázra és fájdalomra, hacsak az orvosuk mást nem tanácsol.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sancho12, 2020.03.18 15:22

@laci_52: Ellehet dönteni,hogy igen vagy nem.
https://index.hu/techtud/2020/03/17/mit_lehet_tudni_az_ibuprofen_koronavirus-betegsegre_gyakorolt_hatasarol/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2020.03.18 14:58

Akkor lenne igazán informatív a cikk, ha azt is megírnák, melyek a Magyarországon forgalomban levő ibuprofén-tartalmú gyógyszerek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html