Koronavírus-vakcina: az oroszok mindenkit beelőznek?

Az orosz egészségügyi miniszter állítása szerint orosz tudósok két héten belül megkezdik a koronavírus elleni vakcina klinikai tesztjeit, írja a Reuters a TASS hírügynökségre hivatkozva.
Szabó Zsuzsanna, 2020. május 31. vasárnap, 07:20
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az önkénteseket már kiválasztották a tesztekhez - mondta Mihail Murasko a Reuters szerint. A miniszter szerint az orosz kutatók 50 különböző típusú vakcinán dolgoznak.

A legnagyobb orosz szuverén alap, a Russian Direct Investment Fund (RDIF) szerint az egészségügyi minisztérium már engedélyezte az Avifavir elnevezésű szert a COVID-19 kezelésére. A gyógyszer alapja a favipiravir - írja a Reuters. Az Avifavir az RDIF szerint nagyon jó eredményeket hozott a koronavírusos páciensek kezelésében az első klinikai fázisban. A végső klinikai fázis folyamatban van 330 résztvevővel.

Jelenleg 10 különböző vakcinát tesztelnek embereken, szakértők szerint a biztonságos és hatékony vakcina kifejlesztése 12-18 hónapot vehet igénybe. Az egyik orosz vakcinaprojekt az állami tulajdonú Vektor Intézeté. Az állami kutatóintézet vezetője azt mondta, hogy reményei szerint szeptember közepéig befejezik a klinikai teszteléseket. Az állatkísérleteket még március közepén kezdték meg - tette hozzá.

Oroszországban a szombati adatok szerint az elmúlt 24 órában 181 halálos áldozata volt a koronavírus-járványnak, amivel összesen 4555-re emelkedett az elhunytak száma. A hivatalos adatok szerint 8952 új esetet regisztráltak az országban 24 óra alatt, így összesen 396 575 fertőzöttet tartanak nyilván. Ezzel Oroszország a világon a harmadik legfertőzöttebb országnak számít az USA és Brazília után.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.05.31 12:15

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.05.31 12:09

Az Oroszoknál az emberéletnem számít, gyorsabban lezavarják az ember kísérleteket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html