Körvonalazódik az újabb gázháború

Ukrajna 60 százalékkal megemelné a gáztranzitért járó díjat és csökkentené az import volumenét, csakhogy a Gazprom nem hajlandó az Ukrajnával kötött szerződésen módosítani. A két ország kormányfői korábban megállapodtak a feltételek módosításáról, de azokat nem foglalták írásba.
NAPI, 2009. szeptember 7. hétfő, 16:50
Fotó:

A létező szerződés szerint kell cselekedni és dolgozni - mondta ma Dmitrij Medvegyev orosz államfő a Gazprom elnökével, Alekszej Millerrel közösen tartott megbeszélésen az ukrán-orosz gázszállítási szerződés kapcsán. Ukrajna 60 százalékkal szeretné megemelni a gáz tranzitjáért járó díjat, azonban a Gazprom ebbe nem szeretne beleegyezni. Ezen kívül az ukrán fél - a csökkenő kereslet miatt - úgy szeretné megváltoztatni a szerződést, hogy csak azért a gázért fizessen, amit ténylegesen fel is használ.

A Gazprom hivatalos válasza elismeri a tényt, hogy a válság erősen sújtja Ukrajnát és figyelembe fogja venni az emiatt kialakult körülményeket, de a szerződést ennek ellenére nem hajlandóak módosítani.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz és Julija Timosenko abban állapodtak meg, hogy Ukrajna kevesebb gázt fog importálni jövőre, a késedelmes fizetésért nem szab ki a Gazprom bírságot, illetve 65-70 százalékkal megemelik a tranzitdíjat - mondta az ukrán miniszterelnök a múlt héten. Csakhogy a kormányfők megállapodásai szóban köttettek meg, erről hivatalos dokumentum nem született.

HOZZÁSZÓLÁSOK