Egymástól független források megerősítették a Reutersnek nyilatkozva, hogy a Cisco Systmes, a Google és a német SAP, a vállalati szoftverek legnagyobb gyártója is érdeklődik az okos telefonokat gyártó kanadai BlackBerry vagy annak egyes üzletágai iránt, ugyanakkor a legnagyobb hatást a Lenovo feltűnése tette a cég részvényeinek árára. A kínai komputergyártó megjelentésének hírére négy százalékkal ugrott meg az árfolyam, amely tegnap ebből egyet elvesztett, miután kiderült, hogy a kanadai és az amerikai hatóságok is keresztbe tehetnek a felvásárlásnak.

Lenovo a Wall Street Journal értesülése szerint megvenné a BlackBerry hardvergyártó és szolgáltató üzletágát, valamint nehezen meghatározható értékű szabadalomgyűjteményét is. A gond a szolgáltatásokkal lehet, ugyanis a biztonságos adatátvitelt kínáló BlackBerry-rendszert számos amerikai hivatal használja. A kanadai törvények szerint az illetékes hatóság már akkor is megtagadhatja egy ottani cég felvásárlásának engedélyezését, ha úgy látja, hogy az nem eléggé előnyös az ország szempontjából.

Kóstolgatják a bekebelezni valót

Az Ontairo állambeli Waterloo városában bejegyzett cég a mobil e-mailezés feltalálója, ám a elmúlt években elvesztette a csatát az Apple-lel és a Samsunggal szemben. A nyár végén bejelentették, hogy vevőt keresnek a cégre. Az első jelentkező az egyik részvényes volt, ezt követték a technológiai szektor nagyjainak esetleges érdeklődéséről szóló hírek, majd megjelentek a színen a BlackBerry alapítói és a Lenovo is.

Elemzők szerint a vállalat átalakulhat egy olyan szolgáltatóvá, amely különlegesen biztonságos mobil adatátvitelt kínál. Hardvergyártó részlege ugyanakkor jól jöhet az okos telefonok piacán új jövevénynek számító kínai óriásnak.