Az európai adósságválság 2010. végi kirobbanása után másfél évig azt találgatták az elemzők, hogy túlélheti-e a közös európai deviza a krízist. Mari Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke egy csapásra véget vetett ennek 2012. júliusi megjegyzésével, miszerint az ECB-nek minden lehetősége megvan az euró megvédésére, amivel élni is fog.

Larry Fink, a világ legnagyobb vagyonkezelője, a BlackRock Capital elnök-vezérigazgatója azonban a New York Times DealBook konferenciáján újjáélesztette a spekulációkat. Véleménye szerint a közös európai valuta a következő évtizedben eltűnhet a színről, ha Franciaország nem hajtja végre a gazdasága versenyképességét helyreállító reformokat.

Nyomás alatt vannak

A párizsi kormányra óriási nyomás nehezedik - fejtegette. Ebbe a sorba illik egyebek mellett, hogy az S&P a múlt hét végén AA pluszról AA-ra rontotta a francia adósságokra adott besorolását. A francia gazdaság versenyképessége igencsak halovány, és kérdés, hogy az ország vezetése képes lesz-e ezen változtatni a következő években.

Az S&P lépését például Párizs megalapozatlannak minősítette, mondván: a hitelminősítők hitelessége elveszett a pénzügyi válság örvényében, téves értékeléseik ugyanis hozzájárultak a nagy összeomlás előkészítéséhez.

Fink igen egyszerűnek látja a helyzetet: az euró létezése azon a feltételezésen nyugszik, hogy a német és a francia gazdaság erős. Az utóbbi pillanatnyilag nem teljesül.

Jogos büntetés

Maxime Alimi, az AXA eurózónával foglalkozó elemzője annyiban csatlakozik Fink értékeléséhez, hogy jogosnak tartja a francia adósságok besorolását. Az ország mutatói rosszak, az adósság GDP-hez viszonyított aránya elérte a 90 százalékot, a költségvetési politika megbízhatatlan, a strukturális reformok alig haladnak. Eközben valóban része a párizsi jegybank és kormány taktikájának, hogy leszólják a hitelminősítőket.

A francia államkötények hozama meglehetősen viharos utat járt be idén, 100 bázispontos ingadozás figyelhető meg a papírok árfolyamában, ami felveti a nagy kérdést: meddig tartanak ki a befektetők az ország mellett. Alimi szerint a hosszú távú vásárlók kedvelik a francia kötvényeket, ám azt egyelőre nem tudja megjósolni, mit tesznek a hitelminősítők besorolásaira érzékenyebb társaik.

Visszavonulót, most!

A BlackRock vezére - aki egyben a társaság egyik alapítója - az euró bedőlése mellett egy további merész jóslattal is élt. Eszerint a feltörekvő piacokra áramló befektetések a közeljövően 12-15 százalékkal zuhanhatnak. Végül megfogalmazott egy kívánságot. Azt várja az amerikai Fedtől, hogy már decemberben kezdje meg monetáris enyhítési politikájának visszavonását, azaz a pénzbőség mérséklését.

Az elemzők többsége ezt a jövő év tavaszára várja, mivel úgy vélik, hogy az USA központi bankja nem kockáztatja meg a gyenge fellendülés megtörését gazdaságélénkítő politikájának részleges feladásával.