A brit népszavazás mintáját követve Olaszországban is a miniszterelnök döntött arról, hogy referendumot írat ki egy alkotmányos alapkérdésről, amire - akárcsak Nagy-Britanniában - ott is idegesen reagáltak a piacok. Matteo Renzi a kormány alkotmányos reformjához várja a szavazók jóváhagyását - írja a Bloomberg.

Renzi megígérte, hogy ha veszít, akkor lemond. A Citigroup szerint a brit függetlenségi referendum után ez a legnagyobb kockázat, amivel az európai politika 2016-ban szembe kerül. Ezt a véleményt a piac más szereplői is oszthatják: a szavazás ugyan októberben lesz, a befektetők keze azonban már most remeg.

Kitörné őket a frász

A tízéves olasz államkötvény hozama június végén 1,25 százalékos szintjével kilenc bázisponttal magasabbra került a hasonló spanyol papírok hozamánál, ami azt mutatja, hogy a befektetők jobban keresik az utóbbit, mint az előbbit.

Erre közel egy éve nem volt példa. A váltáshoz hozzájárult, hogy Spanyolországban Mariano Rajoy miniszterelnöknek a parlamenti választáson a közvélemény-kutatásokra rácáfolva sikerült megerősítenie pozícióját.

Ha a szavazók elutasítanák a kormány javaslatát, az hatalmas politikai bizonytalansághoz vezetne Olaszországban, ugyanis Renzin kívül nincs mérsékelt, középre húzó politikus a politikai porondon - figyelmeztet Marco Protopapa, a JP Morgan londoni elemzője. Így jó eséllyel előretörnének a populista mozgalmak.

Kevesebb politikust!

A reform lényege, hogy 315-ről 100 főre csökkentenék a törvényhozás felsőháza, a szenátus létszámát, és megnehezítenék, hogy megbuktassa a kormányt. Elfogadtatni nem azért lesz nehéz, mert az olaszok esetleg ne értenének egyet a célokkal, hanem azért, mert a kormány népszerűtlen.

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a radikális Öt Csillag mozgalom megelőzve Renzi Demokratikus Pártját az ország legnépszerűbb politikai erejévé vált. Ez a szervezet népszavazást akar kiíratni Olaszország kilépéséről az EU-ból.

A helyzet nehéz

Az alkotmányos reformról szóló referendum destabilizálhatja a politikai státus quót, ami nehézségeket okozhat az Olaszország és az eurózóna gazdaságának is - fejtegeti Valentin Marinov, a Crédit Agricole stratégája.

Az IMF előrejelzése szerint az olasz GDP idén 1,1 százalékkal nőhet, amivel elmaradna a többi eurótagállam bővülésétől. A munkanélküliségi ráta 11,5 százalék, ami magasabb az övezet 10,1 százalékos átlagánál. A Confindustria üzleti lobbicsoport szerint a reformok visszautasítása esetén az olasz gazdaság visszazuhanna a recesszióba és a tőkebefektetések jelentősen csökkennének a következő három évben.

Ugyanakkor a népszavazási kudarc várhatóan nem vezet függetlenségi referendumhoz. Beppe Grillo, az Öt Csillag alapítója békülékenyebb hangon beszélt erről a lehetőségről az utóbbi időben. Emellett az olasz alkotmány nem teszi lehetővé, hogy népszavazásokkal megváltoztassák az ország nemzetközi szerződéseit.