Bevezetik a 365 napos matricát - Szlovákiában

A szlovák parlament elfogadta a közlekedési szabályok változásáról szóló törvényt, amely olyan újdonságot is tartalmaz, amellyel jó, ha a magyar autósok is tisztában vannak.
Barabás Júlia, 2019. október 28. hétfő, 16:01
Fotó: Getty Images

A szlováki KRESZ-ben az egyik legfontosabb változás, hogy 2020 februárjától érvénybe lépnek a 365 napos autópálya-matricák - tudósított a pozsonyi Új Szó a parlament döntéséről. Az új matrica azoknak a sofőröknek kedvez, akik év közben vásárolnak autót, és sokat használják az autópályákat. A korábbi éves matrica ugyanis a megvásárlás időpontjától függetlenül január 31-ig volt érvényes.

További változás, hogy emelkedtek a közúti kihágásokért kiszabható bírságok. Például a jövő évtől azok, akik a telefonjukat a kezükben tartva vezetnek, 50 euró helyett 100 eurós büntetésre számíthatnak. A rollerezők a kerékpározók szintjére kerülnek: továbbra is közeledhetnek a járdán, azonban nem gyorsabban, mint az emberi séta tempója Ellenkező esetben helyszíni bírság kiszabására számíthatnak.

A módosításokra azért volt szükség, mert az elektromos rollerek sebessége elérheti akár a 20-25 kilométer/órás tempót is, és ilyen sebesség mellett a gyalogosokkal való ütközés akár életveszélyes is lehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK