Küszöbön a valutaháború - komoly lépésre szánhatja el magát az EU

Az európai parlamenti választások után a párizsi kormány lépéseket fog tenni az euró gyengítése érdekében - jelentette ki a francia miniszterelnök. Az európai deviza szerintük túl erőssé vált a dollárral és a jennel szemben.
Napi.hu, 2014. április 30. szerda, 14:47
Fotó: Reuters

Franciaország nyomást fog gyakorolni európai partnereire annak érdekében, hogy támogassák az euró gyengítését - jelentette ki Manuel Valls miniszterelnök, aki tegnap vitte a parlament elé hároméves gazdasági reformprogramját. Vallst a múlt hónap végén nevezte ki Francois Hollande államfő a kormányfői posztra, miután a kormányzó szocialista párt vereséget szenvedett a helyhatósági választásokon.

A párt jobbszárnyához tartozó politikusnak gondot okoz, hogy megszerezze a szocialista képviselők többségének támogatását céljai eléréséhez - emlékeztetett a Financial Times. Programja, amelyet végül 265-232 arányban elfogadott a törvényhozás, ám a vártnál több, 41 szocialista politikus tartózkodott a szavazáson, egyebek mellett 40 milliárd euróval csökkentené a vállalatok és a háztartások adóterheit.

A költségvetés egyensúlyának fenntartása érdekében ugyanakkor 50 milliárd euróval mérsékelnék az igen magas állami kiadásokat. Az elmúlt hetekben ugyan szóba került, hogy a Franciaország további haladékot kér az EU-tól a büdzsé hiányának három százalékra csökkentésére, ám végül ettől elálltak. Ennek megfelelően a kormány azzal számol, hogy 2015-ben le tudják szorítani a deficitet a GDP három százalékára.

Az ECB elnöke sem ellenzi?

A szigorú brüsszeli előírás betartása azonban nem éppen olyan döntés, amilyet a szocialista párt tagsága és a képviselői lelkesen támogatnának. Részben ezt igyekezett ellensúlyozni a kormányfő azzal, hogy kijelentette: az európai növekedéssel kapcsolatos közös elhatározásokat a korábbinál aktívabb monetáris politikával kell megtámogatni, mivel az euró árfolyama túl erős.

Ezt az álláspontot fogja képviselni az államfő az új Európai Parlament megalakulását követő uniós egyeztetéseken. Párizs egyébként jó ideje igyekszik szembe menni az Európai Központi Bank (ECB) német ihletésű - más nagy jegybankokéhoz, mindenekelőtt az amerikai Fedéhez és a japán BoJ-éhoz képest viszonylag - konzervatív monetáris politikájával. Eközben az euró tavaly határozottan erősödött a dollárral és a jennel szemben.

Valls bejelentése nem sokkal követi az ECB elnöke, Mario Draghi e hónap elején tett megjegyzését, amely szerint további monetáris ösztönző lépésekre lehet szükség annak érdekében, hogy felgyorsítsák az eurózóna veszélyesen lelassult inflációját. A két kijelentés egy irányba mutat, igaz, a francia gazdaságnak az átlagosnál nagyobb szüksége van a pénzügyi támogatásra. Magas hazai költségeik miatt ugyanis a francia cégek különösen érzékenyek a közös európai deviza árfolyamának alakulására. A tartós erősödés súlyos gondot okoz nekik.

Így kell ezt csinálni!
A francia kormányfő látványosan demonstrálta, hogyan képzeli el a gazdaság reformját egy igazi centrista politikus. Reformprogramja kiindulópontjának nevezte, hogy a politikusok végre feladják azt a reflexüket, hogy minden problémát adóemelésekkel akarnak megoldani. Emellett segíteni kell a cégeknek abban, hogy helyreálljon megtépázott profitrátájuk. Ugyanakkor megígérte, hogy a vállalatok nem osztják szét osztalékként tulajdonosaik között a növekvő nyereséget, hanem a befektetésekre, a foglalkoztatás növelésére használják fel azt. Valls emellett megígérte, hogy a kiadáscsökkentéseken belül a nyugdíjak és közalkalmazotti bérek befagyasztása nem vonatkozik a legkisebb jövedelmeket kapó rétegekre.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi31, 2014.05.01 19:08

Magyarországon is valuta leértékelése felpörgette az exportot.. rezsi csökkentés meg lenyomta az inflációt.. más kérdés, hogy az üzemanyag árakon azért látszik..
De ezt a valuta háborút már régen elkezdték Japán is.. és az USA is.. Kína még előttük.. és Svájc is csatlakozott..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.05.01 19:05

@Nyugga: @Tomi31: Nem kell felvetni ezt, hanem folyamatosan zajlik. 2000 óta elvesztette az értékének a 70%-át az Euro az aranyhoz képest. Mi lesz, ha még gyengíteni is akarja a sok barom?

igen mivel az arany menedék eszköz.. de a dollár is elvesztette, sőt a dollár Euróhoz mérten durván alul értékelt.. Euro/GB 0.82 ez nagyon erős árfolyam.. Britek szidják az Eurót de ez az erős valuta csak jó nekik az export miatt, ha franciáknál nem Euró lenne durván esne az export.. viszont Európa exportja szempontjából az Euró túlságosan erős.. sok érv szól amellett, hogy gyengítsék.. az Eurót is mintha menedékként kezelnék, és konzervatív monetáris politika ezt segíti is, mivel az USA pénznyomtatása lenyomta a dollárt az Euróhoz képest pörgetve az ő exportjukat.. mienket meg csökkentette.. ez hasonló mint Kína az USA-val szemben alkalmazott.. bár nem kimondottan dollár gyengítés céllal indult a QE program, de azt is kiváltotta..

Az Euro szerintem is túlértékelt.. és gyengítés fontos lenne.. hogy dollárhoz képest ne legyen ekkora különbség..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugga, 2014.04.30 15:05

@Tomi31: Nem kell felvetni ezt, hanem folyamatosan zajlik. 2000 óta elvesztette az értékének a 70%-át az Euro az aranyhoz képest. Mi lesz, ha még gyengíteni is akarja a sok barom?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.04.30 14:57

Remélhetőleg valaki csinál már valamit Franciaországban.. Az Euró gyengítését már többen felvetették, igazából egyedül a németek ellenzik, de látszólag kezdek hajlani a dologra..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html