Küszöbön az ország felminősítése?

Londoni pénzügyi elemzők szerint az idén Törökország és Dél-Afrika a kiemelten veszélyeztetett két feltörekvő gazdaság hitelminősítési szempontból, Magyarország ugyanakkor felminősítésre számíthat.
MTI, 2016. január 6. szerda, 18:13

A Barclays elemzői szerint miután a legnagyobb felzárkózó gazdaságok közül tavaly Oroszország és Brazília már elveszítette befektetési ajánlású szuverén hitelminősítői osztályzatát, az idén valószínűleg Törökország és Dél-Afrika kerül a figyelem középpontjába. Bár a Moody's Investors Service a múlt hónapban megerősítette Törökország "Baa3" - vagyis még épphogy befektetői ajánlású - minősítését, érvényben hagyta azonban a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást is az osztályzaton.

Törökország befektetési ajánlású besorolása ki van téve potenciális szakpolitikai hibáknak és a regionális politikai felfordulásnak, Dél-Afrika hitelminősítői megítélése pedig egyöntetűen lefelé tart, és a szuverén adósminőségi mérőszámok romlásának megállítása nem lesz könnyű. A ház ugyanakkor a közép- és kelet-európai térségben pozitív hitelminősítési folyamatokat vár az idén. A Barclays Oroszország szuverén minősítéseinek stabilizálódásával számol, Magyarország esetében pedig felminősítésre lát lehetőséget.

Ezt más nagy londoni házak is jósolják. A Morgan Stanley elemzői közölték: várakozásuk szerint 2016 lesz az az év, amikor Magyarország visszanyeri befektetési ajánlású hitelminősítői adósosztályzatát. A ház szerint "már esedékes lenne" a felminősítés, és az idén legalább egy, de nagyobb valószínűséggel két hitelminősítő is visszaemeli a magyar államadós-besorolást a befektetésre ajánlott kategóriába. Ezt indokolná a külső adósság, illetve a devizában denominált államadósság-hányad folytatódó csökkenése, valamint az, hogy kiszámíthatóbbá vált a magyar bankrendszer működési környezete, és továbbra is szilárd a magyar gazdaság költségvetési pozíciója. A ház szerint mindezeknek együtt "elégségesnek kellene lenniük" a felminősítéshez.

A Fitch Ratings, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's jelenleg egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. A mérleg azonban már tavaly is érdemben javult: a Fitch májusban, a Moody's novemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította magyar adósosztályzatainak kilátását az addigi stabilról, a Standard & Poor's pedig - a stabil kilátás fenntartása mellett - felminősítette a magyar államadós-besorolást. A Fitch Ratings közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel - Portugália mellett - Magyarország lesz a következő olyan államadós, amely a cég nyilvántartásában visszakerülhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába, tekintettel arra, hogy a két ország szuverén adósosztályzata egyaránt "BB plusz" - vagyis a befektetési alapszinttől egy fokozattal marad el -, és e besorolásokra pozitív kilátás van érvényben.

HOZZÁSZÓLÁSOK