Lassabban emelkednek a svájci árak

Tovább lassult az infláció Svájcban, az augusztusi adatok szerint éves szinten 0,3 százalékkal emelkedtek az árak. Az elemzők a fogyasztói árak 0,4 százalékos emelkedésére számítottak.
NAPI, 2010. szeptember 3. péntek, 10:00
Fotó:

Augusztusban negyedik hónapja lassult az infláció Svájcban, ezzel a központi bank számára újabb tér nyílik arra, hogy nulla közelében tartsa az alapkamatot - írta a Bloomberg. A fogyasztói árak az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest 0,3 százalékkal voltak magasabbak az év nyolcadik hónapjában, júliusban még 0,4 százalék volt az éves szintű drágulás mértéke.

Az augusztusi rátaérték 2009 decembere óta a legalacsonyabb értéket jelenti. Havi szinten az árak nem változtak.

A svájci nemzeti bank 2011 közepéig 0,25 százalékon tartja az alapkamat szintjét - véli Alessandro Bee, a Bank Sarasin elemzője, hozzátéve: a talpra állás lassulni fog, és az infláció jelenleg nem szerepel a fontos témák között.

Az importárak 0,4 százalékkal csökkentek éves szinten és 0,1 százalékkal az előző hónaphoz képest. Az energiaárak és egyéb volatilis tételek nélkül számolt éves áremelkedés 0,1 százalék volt, havi szinten azonban 0,1 százalékos csökkenés mutatkozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK