Az eredeti menetrend szerint az ESM-ről szóló szerződést és a fiskális paktumot pénteken a német törvényhozás mindkét háza - a Bundestag és a Bundesrat is - ratifikálja. A válságkezelő rendszer azonban az uniós csúcson kötött megállapodás értelmében másként működik majd, mint ahogyan akár a csúcs előtt egy nappal is gondolták, a német törvényhozás így egy olyan szerződést illeszt a nemzeti jogrendbe, amely már a szavazás pillanatában elavult.

A Bundestagban zavarodottságot okoztak pénteken a Brüsszelből érkező hírek, amelyek szerint az ESM közvetlenül is támogathat majd bankokat, annak ellenére, hogy a szavazásra bocsátott szerződés ezt kifejezetten tiltja. Többen kezdeményezték, hogy halasszák el a szavazást, a költségvetési bizottság pedig rendkívüli ülést tartott. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a bizottság előtt, Angela Merkel kancellár pedig brüsszeli sajtótájékoztatón igyekezett magyarázni a helyzetet. E szerint az ESM majd csak azután támogathat bankokat, hogy az Európai Központi Bankon belül létrehoztak egy új bankfelügyeleti hatóságot, a változásokat pedig átvezetik a szerződésbe, amelyről ismét szavazhat majd a parlament.

A törvényhozás két háza várhatóan az ESM-et és a fiskális paktumot is megszavazza, az államfő azonban nem írja alá a törvényeket, hanem az Alkotmánybíróság kérésére bevárja, amíg a testület elbírálja a vonatkozó beadványokat. A Süddeutsche Zeitung című lap szerint a karlsruhei bírósághoz több mint 12 ezer alkotmányossági panasz és egyéb típusú beadvány érkezett a költségvetési fegyelem erősítését előíró fiskális paktummal és az ESM-mel szemben.