Lassulnak a csehek és szlovákok

A Cseh Köztársaságban továbbra is magas az infláció.
NAPI Online, 2008. május 15. csütörtök, 10:38
Fotó:

Az elmúlt három év leggyengébb negyedéves GDP-eredményét produkálta a cseh gazdaság, miután a fogyasztói költések csökkentek. Előzetes adatok szerint a bruttó hazai össztermék 5,4 százalékkal növekedett, szemben az előző 3 hónap 6,6 százalékával. Az adatok valamivel elmaradnak a Bloomberg-konszenzus 5,5 százalékos értékétől. A jegybank 4,7 százalékos GDP-bővülést prognosztizál az idei évre, szemben a korábbi 4,1 százalékos jóslatával.

A GDP-növekedés lassulása mögött az áll, hogy a megugró közvetlen adók és növekedő infláció miatt csökkentek a fogyasztói költések. Az inflációt egyébként az élelmiszer- és üzemanyagköltségek globális emelkedése dobta meg, és ezekre a jegybank nem tudott érdemi hatást gyakorolni.

Szlovákiában ugyancsak számottevően lassult a gazdaság bővülése, miután a 2008-as első negyedéves adatokból eltűnt az adóemelés előtti cigarettafelvásárlás hatása. A GDP 8,7 százalékkal növekedett az első negyedévben, szemben a korábbi 14,3 százalékkal, ahol 4,4 százalékpontot a cigaretták bekészletezése okozott. Az adat valamivel kedvezőbb a Bloomberg-konszenzus 8,5 százalékos értékénél. A szlovák GDP-bővülés fő mozgatórugója a nemrégiben beindult autógyárak termelése.

HOZZÁSZÓLÁSOK