Lassuló növekedés jöhet az euróövezetben

A várttól jóval elmaradó mértékben folytatódott júniusban az euróövezeti gazdaság teljesítményének a növekedése a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet BMI mutatóinak a tanúsága szerint.
MTI, 2016. június 23. csütörtök, 10:59
Fotó: Reuters

Júniusban emelkedett az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI), csökkent viszont az előző havihoz képest a szolgáltatóipari és ezzel együtt a két adatsor összesítésével képzett Composite BMI is. Az előzetes adatok alapján júniusban fél éves csúcsra, 52,6 pontra emelkedett az euróövezeti feldolgozóipari BMI a májusi 51,5 pontról. Elemzők a májusival megegyező értéket vártak júniusra is.

A szolgáltatóipari BMI 52,4 pontra, 18 havi mélypontra csökkent júniusban az előző havi 53,3 pontról. Elemzők a májusinál kissé magasabb, 53,4 pontot vártak júniusra.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatsorokból képzett összesített BMI júniusban 17 hónapja a legalacsonyabb, 52,8 pont lett, kisebb a májusi 53,1 pontnál. Elemzők a májusival megegyező értékre számítottak júniusban is.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A júniusi felmérés az euróövezet gazdasági teljesítmény növekedésének folytatódására világított rá, de egyúttal kimutatta annak kiábrándítóan lassú ütemét is - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Az erősödő politikai bizonytalanság gyengítette a növekedési ütemet és fokozta a bizonytalanságokat az üzleti kilátásokkal kapcsolatban - tette hozzá.

"A második negyedévben a gazdasági növekedés ezért valószínűleg gyengébb lesz az igen tekintélyes első negyedévi 0,6 százaléknál, úgy 0,3 százalék körüli" - fogalmazott. "A jó hír az, hogy a kereslet kellőképpen lendületes ütemben növekszik ahhoz, hogy javítsa a foglalkoztatást, nem elegendő azonban az inflációs nyomás gerjesztéséhez".

HOZZÁSZÓLÁSOK