A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének kedden közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 2017 novembere óta a legalacsonyabb szintre, 50,8 pontra süllyedt az előző havi 51,0 pontról. Elemzők is 50,8 pontra számítottak júliusról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulására utal.

Bár a BMI már a 14. egymást követő hónapban haladta meg a semleges 50 pontos küszöböt, a termelés csak mérsékelten nőtt, és az új megrendelések állománya is a második egymást követő hónapban bővült lassuló ütemben. Különösen kedvezőtlenül alakultak az exportmegrendelések, amelyek alindexe 48,4 pontra csökkent.

A Caixin/Markit adatai összhangban állnak az egy nappal korábban ismertetett hivatalos kínai felméréssel, amely ugyancsak a növekedési ütem lassulásáról tanúskodott. A kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index ugyanis 51,2 pontra süllyedt júliusban az előző havi 51,5 pontról. Elemzők 51,3 pontot vártak.

A Caixin/Markit és a CFLP módszertana közti legnagyobb eltérés az, hogy az előbbi a kis- és középvállalatok, utóbbi az alapvetően állami tulajdonú nagyvállalatok teljesítményét méri.

A kedvezőtlen feldolgozóipari adatok lefelé húzták a kínai tőzsdeindexeket. Zárás előtt fél órával a sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 1,32 százalékos mínuszban, 2838,50 ponton, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 1,17 százalékos veszteségben, 9071,43 ponton állt.

A kép forrása: Pixabay.