Lassulva nő az eurózóna gazdasága

Négyhavi mélypontra lassult az euróövezet gazdasági növekedése februárban.
Szepesi Anita, 2018. március 5. hétfő, 11:25
Fotó: Pixabay

A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn azt közölte, hogy a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) februárban 57,1 pontra süllyedt a januári, 12 éves csúcsnak számító 58,8 pontról. Az index 56 hónapja töretlen expanziót jelez - írta az MTI.

A kompozit index ugyancsak hétfőn ismertetett szolgáltatóipari részmutatója 56,2 pontra süllyedt a januári 58 pontról. A feldolgozóipar és a szolgáltatóipar együttesen a gazdasági teljesítmény mintegy kétharmadát adja.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A nagy euróövezeti gazdaságok egyikében sem tört meg az expanzió lendülete. A német kompozit BMI a januári, 59 pontos, hétéves csúcsról háromhavi mélypontra, 57,6 pontra csúszott le februárban. A francia kompozit BMI a januári 59,6 pontról öthavi mélypontra, 57,3 pontra gyengült. Olaszországban, az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságában háromhavi mélyponton, 56 ponton állt a februári kompozit BMI a januári 59 pont után.

A magas januári mutató után várható volt a februári gyengébb adat, ami alapján azonban hosszabb távú következtetéseket még nem lehet levonni - kommentálta a felmérés eredményét Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. A két hónap mutatói 0,8-0,9 százalékos negyedéves GDP-növekedésre utalnak az euróövezetben - véli Chris Williamson.

Képünk forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK