Az elmúlt napokban ismét feszültté vált a helyzet Irakban, miután fegyveres felkelők szállták meg a második legnagyobb iraki várost, Moszult, akik ezt követően az olajfinomítás fontos helyszínének számító Baiji-t is megkörnyékezték. A Reuters tudósítása szerint a felkelők a finomító közelében vannak, így annak személyzetét részben evakuálták, tegnap éjszaka pedig a finomító leállt - írja a Portfolio.hu.

Baiji Irak legnagyobb finomítója, összesen 11 iraki tartományt lát el finomított termékekkel. A finomítót a North Refineries Company üzemelteti. Az IEA 2012-es beszámolójában még arról írt, hogy a Baiji finomító - ahogy Irak más finomító infrastruktúrája is - sürgős modernizálásra szorul. A finomító teljes kapacitására vonatkozóan eltérő információk keringenek, de ez nagyságrendileg valahol napi 300 ezer hordó környékén lehet.

Az olaj árfolyam egyelőre nem reagált érdemben a hírre, a Brent jelenleg 112 dollár környékén mozog, minimális csökkenést felmutatva.

A befektetők elsősorban attól tartanak Irak kapcsán, hogy a felkelők a déli területeket is uralmuk alá veszik, ahol a legnagyobb olajmezők találhatók. Ebben az esetben már jelentős kitermelés eshetne ki az olajpiacról.