Igen érdekes és tanulságos ábrát tett közzé a The Economist, amely az Ipsos 25 országra kiterjedő kutatását foglalta egy táblázatba. Ami számunkra a legfontosabb: mindössze három országban érezték úgy a válaszadók, hogy náluk rosszabbul mennek a dolgok, mint itthon.

Magyarországon ugyanis 80 százalék szerint inkább rossz, mintsem jó irányba haladnak a dolgok, a legnagyobb problémának pedig 63 százalék az egészségügyet vélte. (Ez összhangban van a Transparency International felmérésével, ahol ugyancsak az egészségügy jött ki a legproblémásabb területnek, igaz, ott 67 százalékot mértek.) Az Ipsos felmérése szerint a képzeletbeli dobogóra a pénzügyi és politikai korrupció (53 százalék), valamint az elszegényedés és a társadalmi egyenlőtlenség (51 százalék) fért fel. Ezután viszont már viszonylag nagy szakadék van, hiszen a következő szereplő munkanélküliséget csak 28 százalék említette, míg az oktatással 29 százaléknak van problémája.

Vannak olyan területek is, ahol szinte elhanyagolható az aggódok aránya: az inflációt, a gyerekkori elhízást és a globális felmelegedést egyaránt 1 százalék tartja problémának, a terrorizmust 4, a szélsőségek felemelkedésétől pedig 6 százalék fél. Érdekesség, hogy a bűnözést csak 13, míg az adózást 9 százalék említette.

A teljes méretért kattintson!

A világban mindenhol más-más miatt aggódnak a legjobban, Peruban például a bűnözés (75 százalék), Törökországban a terrorizmus (74 százalék), míg Spanyolországban a munkanélküliség miatt (71 százalék). Az Ipsos szerint az adatokból az is kiderül, hogy a félelmek sok esetben nem a tényekre támaszkodnak. Dél-Koreában például viszonylag alacsony a munkanélküliségi ráta (csupán 4 százalék), mégis a koreaiak 57 százaléka retteg attól, hogy elveszíti a munkahelyét

Amennyiben az összesített listát nézzük, úgy a világban a válaszadók szerint a munkanélküliség a legnagyobb gond (39 százalék), míg a korrupciót, illetve a szegénységet és a szociális egyenlőtlenségeket egyaránt 32 százalék említette. A magyarokat leginkább foglalkoztató egészségügy világviszonylatban az ötödik helyre fért fel 22 százalékkal, a negyedik helyet a bűnözés foglalja el 30 százalékkal.