Leírhatja a magyar gazdaságot is a német energiaforradalom?

Németországban forradalmi ütemben bővülhet a zöld energiaforrások felhasználása az atomenergia elutasítása nyomán, ami alááshatja a hagyományos módon, például a gázerőművekben folyó energiatermelés gazdaságosságát.
NAPI, 2012. március 19. hétfő, 13:30
Fotó: Napi.hu

A második világháborút követő óriási átalakulás óta a legnagyobb változás előtt áll Németország és közvetve Európa energiaipara és -piaca. A berlini kormány 200 milliárd euró (268 milliárd dollár) értékű, azaz a GDP egyharmadának megfelelő összegű fejlesztéseket tervez - idézte a Bloomberg a DIW gazdaságkutató intézet becslését. A program része egy New York City területének hatszorosán telepítendő tengeri szélerőműpark építése és a villamosenergia-hálózat bővítése. Az új vezetékek egymás után lefektetve Londontól Bagdadig érnének.

Németországban az egy évvel ezelőtti fukusimai atomkatasztrófa után társadalmi konszenzus alakult ki a nukleáris energia elhagyásáról, ezért pótolni kell az ország áramellátásának ötödét biztosító 17 atomreaktor termelését. Az ország ezzel még nem kipróbált, új technológiák és rendszerek bevezetésére kényszerül, vállalva ennek minden kockázatát.

Egy nagyon, nagyon nagy labor

Németország egy nagy energetikai laboratóriummá válik - mondja Stephan Reimelt, az amerikai General Electric Co. energiaágazatának vezérigazgatója. Szép az elhatározás az alternatív energia felkarolására, de egyelőre hiányzik a világos technológiai megoldás.

Az atomreaktorok egy részét már nem indították újra a fukusimai balesetet követően elrendelt stresszteszt után, ami máris anyagi veszteséget okozott a nagy energiaszolgáltatóknak, az E.Onnak és az RWE-nek, ugyanakkor a fellendülőben lévő kereslet magával ragadhatja a napelemek és a szélturbinák gyártóit.

Holdra szállás Európa közepén

A német energiaipar átállása olyan technikai kihívást jelent, mint amilyen a Holdra szállás volt - állítja Peter Terium, aki júliustól átveszi az RWE, a második legnagyobb német energiaszolgáltató vezetését. Ezt a feladatot csak akkor tudjuk megoldani, ha mindenki összefog, és együtt dolgozik a siker érdekében.

Németország lehet az egyik frontországa a világ előtt álló energetikai átalakulásnak. Ebben 2035-ig legkevesebb 10 ezer milliárd dollárt kell befektetni a világon 5900 gigawatt energiatermelő kapacitás kiépítése érdekében, ami több mint ötszöröse az USA energiaszolgáltatói kapacitásának - állítja az OECD energiaügyi tanácsadó szervezete, az International Energy Agency (IEA). Ennek fele alternatív forrásokra épül majd. Egy gigawatt (a paksi erőmű nagyjából fele) 800 ezer amerikai háztartás ellátására elegendő.

Győzelem vagy halál

Ha a németek sikerrel járnak, akkor a világ összes országának mintát adnak gazdaságaik átalakítására - mondja Claudia Kemfert, a DIW vezető energia-szakértője. Ha elbukunk, az katasztrofális hatással lesz a német politikára, társadalomra és gazdaságra nézve. Az ország erőfeszítései már most is sokkhullámokat indítanak el az európai energiaellátásban. Amikor szeles-napos időszakokban a német alternatív forrásokból bedől az elektromos energia a hálózatba, az aláássa a gázerőművek gazdaságosságát, mert a zöld energia felhasználása prioritás élvez a fosszilis tüzelőanyagok előtt.

A németországi gázerőművek a múlt héten minden előállított megawattóra energiájukon 10,11 euró veszteséget könyveltek el az úgynevezett clean-spark spreads mutatóval számolva, amely kombinálja a gáz, az áram és a szén-dioxid-kibocsátás árát és költségeit. Ezzel szemben 2009 októberében még 20,95 euró profitot értek el. A brit erőművek esetén 2,22 fontra (3,52 dollárra) esett a nyereség a múlt októberi 7,02 fontról.

Lakat a gázerőművön

A Statkraft SF norvég áramszolgáltató a múlt hónapban bezárta a németországi Emdenben - a holland határ közelében - lévő gázerőművét, mert az alacsony árak miatt nem térültek meg a költségei. A létesítmény mellett lévő biomassza-erőműben eközben vidáman folytatták az áramtermelést.

A nagy szolgáltatók is belenyugodtak, hogy fel kell számolniuk atomerőműveiket. Az E.On, a legnagyobb német cég az ágazatban, a következő öt évben hétmilliárd eurót szán az alternatív energiaforrásokat kihasználó projektekre. Ezek egyike az Északi-tengeren a német partok előtt felépülő, 80 szélkerékből álló szélenergiafarm létrehozása, amelyhez a Siemens szállítja a turbinákat.

Mernek nagyot álmodni

Norbert Roettgen, a Merkel-kormány energiaügyi minisztere úgy véli, hogy 2020-ra az ország áramfogyasztásának 35 százalékát alternatív forrásból állítják majd elő, szemben a tavalyi 20 százalékkal. Ehhez 25 ezer megawatt kapacitással járulhatnak hosszá az északi tengerparton épülő szélfarmok, amelyek 25 atomreaktort válthatnak ki. Jelenleg 200 megawattnyi kapacitás van ebben a térségben. A projektet jellemzi, hogy az 5000 telepítendő szélkerék mindegyike magasabb, mint a londoni Big Ben.

A fejlesztés kockázatai között említi Roettgen, hogy esetleg nem tudják időben bekapcsolni az energiahálózatba a szélturbinákat. Nehézséget jelent, hogy a német napelemgyártók forráshiánytól szenvednek, miután kínai versenytársaik olcsó termékei leszorították az árakat. Végül nem vesztette el aktualitását a régi nóta: a szél- és a napenergia termelése nagyon időjárás függő, ami túltermelést és hiányt is okozhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

harula1, 2012.03.21 22:53

Ami az időpontot illeti: hát ja, rosszabbkor nehéz lett volna időzíteni... de minden rosszban van vmi jó: legalább előbb elkezdik és nem ringatjuk magunkat abban az álomban hogy a fosszilis erőművek hosszútávon kihúznak minket a slamasztikából. Energiahordozók nélkül nem, márpedig az nem lesz. Lehet hogy ez a fixa ideám, de az menni fog keletre, nagyon keletre...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

harula1, 2012.03.21 22:47

Na írtam egy csomót és eltűnt... örülök
Röviden összefoglalva: nem nyalom a németek seggét és tisztában vagyok vele hogy senki más érdekét nem nézik csak a sajátjukét. Erről ennyit.
Ami a technikai nehézségeket illeti, igen költséges igen bonyolult, és igen meg fog jelenni az árakban is. Szopás. Tudom ennyire nem vagyok analfabéta.
Viszont egyvalami biztos: nincs többé olcsó energia, és nincs energiabőség sem. Jó ideje nincs, de eddig volt némi illúzió, ami mint szép rózsaszín köd elkendőzte a nagy büdös igazságot. Nemcsak Európában nincs sehol sincs. Már most is kőkemény harc megy azért hogy ki tudjon fosszilis energiahordozókat vásárolni mert ugye Kína mindent felszipkáz.
Ami meg a gázt illeti: szerinted mikor jut eszébe kínai barátainknak az hogy a hozzáférhető orosz tagköztársaságok földgázára rátegye a kezét? Megmondom: már eszükbe jutott. És tudod mi lesz ha a ruszkiknál rálicitálnak a kínaiak a gázra? Ami minden tisztességes kapitalista rendszerben történik: ők kapják meg. Akkor pedig itt Európában meg..juk... Amennyi pénzük most a kínaiaknak van 5 év alatt összedobnak egy-két földgázvezetéket még akkor is ha Himaláján kell keresztülvinni..
Az urán ára 10 x-esére ment fel a 2000-es évek eleje óta és még emelkedni is fog (most persze olcsóbb a fukushimai gebasz miatt)
Én alapvetően atomerőműpárti vagyok, de ha már leállítják a németek akkor mit lehet csinálni? Sápítozzunk hogy velünk megint ki fognak tolni? Persze hogy ki. Akkor főleg ha a sápitozáson kívül nem csinálunk semmit.
És akkor lesz az igazi baj. Mert nem kell hozzá 20 év és a szobabiciklit fogjuk tekerni amin lesz kis generátor hogy legyen elég villamos energia a laptopnak meg a wifi routernek. vagy azért mert nem lesz áram, vagy azért mert 1000 forint lesz egy kWh...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.03.21 14:54

@elmufioka(folyt.):
Csak hát ugye Ausztria rohadt messze van az északi tengertől, a német rendszer meg eddig úgy épült (ugye a jó helyen lévő atomok miatt), hogy nem kell akár 50 GW-ot az ország egyik végéből a másikba átvinni. De ha megcsinálják, akkor egészségükre. Azért az osztrákok frászban vannak, hogy erre az ő hálózatuk sem alkalmas, de majd ők is fejlesztenek.
Viszont még az osztrákoknál sem lesz annyi SZET, hogy elég legyen. Épp ezért a német tervek még 2025-ben is 40%-os súllyal számítanak a fosszilis erőműveikre, mivel azok rá tudnak segíteni a kiugrások csillapítására. Egyébként azért is kellenek majd még, hogy az exportszaldó plusszos maradjon. De ugyebár ti is olvashatjátok, hogy a szélerőművek miatt kezdenek ellehetetlenülni a gázerőművek. Azt viszont nem tudjátok, hogy egy kicsit megtévesztő, hogy az alacsony árak miatt. Amikor éppen termel a szélerőmű, akkor lenyomja a pillanatnyi árakat. Ezért a gázerőműveknek ugrásra készen kell állniuk, hogy ha eláll a szél, akkor ők majd pótolják a termelést. Ez viszont nagyon igénybe veszi a generátorokat, amikor meg ki vannak kapcsolva, csak fogy az élettartamuk a semmiért. Szóval igen, ez veszteséges, annyira, hogy már az is kérdéses, hogy pótolni fogják e a kiöregedő fosszilisakat a befektetők. Ettől viszont annyira be van tojva a kormány, hogy erőműtámogatási programot tervez a gázerőműveknek! Milyen aranyos!
Ja és arról se feledkezzünk meg, hogy amikor nagyon jó napja van a német szélnek, olyankor annyit termelnek, hogy a nemzetközi árakat is lenyomják, a magyart is, a magyar gázerőműveket is ellehetetlenítik, és magyarországon sem lesz szélcsendes időre illetve szabályozási tartaléknak gázerőmű. Viszont a német állam nem fogja a magyar erőműveket támogatni!
Szóval igen, ez egy veszélyes vállalkozás, amit meg lehet csinálni, de áldom az eszüket, hogy pont válság idején kell belefogni. Úgyis kockázatkerülő most minden tőke, kell a fenének még az energiaszektorból való menekülésre buzdítani őket a fenti visszásságokkal. Meg olyan apróságokkal, hogy a Siemens késik a tengeri szélerőműprojektekkel (miközben az atombezárások nem várnak), hogy a másik nagy német megújuló, a napelempiac akadozik a kínai hatások miatt, hogy Merkel kezdi megkérdőjelezni a szolártámogatásokat. És ha mégis kéne még néhány SZET a semmiből? Az előkészítés 3 év, maga az építkezés 4 év, addig 70-szer lesz országos áramszünet, pláne ha a zöldek (németeknél van pár belőlük) megtámadják a projektet. Ahogy nálunk is megtették már.
Persze gondolom nektek ezek mind apróságok ahhoz képest, hogy "húúú 268 milliárd euró beruházás, rengeteg munkahely", de a mai viszonyok között semmi sem ilyen egyszerű! Azt meg már csak mellékesen említem meg, hogy az esetleges német sikerek milyen áron valósulnak meg. Nézzetek rá az EU-ra. Ha szomszédokról van szó, a franciákkal nem packázhatnak, és tudok róla, hogy most a lengyelek is valahogy kiharcoltak maguknak némi előnyt. Svájc és Ausztria megvédi magát SZET-ekkel, különben is a németek nem szúrnak ki két pici de erős gazdasággal. Kinek a torkán fogják lenyomni a sikereik gyümölcsét (az ingadozó de sok áramot)? Csehország, Szlovákia, Magyarország, Balkán. Ez nem feltételezés, erről tudok. Csak ugye nem sokan merik vállalni ezt a tudást.
Szóval hajrá német innováció, remélem nem buktok bele, és köszönjük a magyar gazdaság nevében a kérdéses hatást!

@Bhole:
Hát fene tudja, nem sok tapasztalatot láttam még róla, úgy tudom a SZET-ek jobb hatásfokúak, üzeműek. Már ha van értelme akkorát építeni. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.03.21 14:51

Najó, jobb ha tudsz pár dolgot a német nukleáris politikáról, mindjárt kiábrándulsz, és rátérhetünk a lényegre.
A német lakosság ősidők óta fázik az atomreaktoroktól. Merkel asszony pedig ügyetlenül játszadozik választói ezirányú érzelmeivel. Még '94 és '98 között ő volt a környezetvédelmi és nukleáris biztonsági miniszter. Aztán 2000-ben pártja elnöke lett, de vesztett 2002-ben Schröder ellen. Nem baj, az ellenzék vezetője lett. Schröder még az első terminusában (1998-2002) eldöntötte, hogy 2020-ig kivezetik a nukleáris energiatermelést. Na mi ellen protestált a hölgy a választás után? A túl gyors leállítások ellen!
Aztán ugyebár új kancellár lett, némi halasztgatás, újranyitás, és mit mondott 2008-ban? Hogy világelső (kihasználtság és biztonság) atomerőműveik vannak, hülyeség lenne bezárni őket. Erre sorra jöttek a tüntetések, de hatás nélkül, közben 2010 őszén üzemidőhosszabbításokról döntött a kormány. Aztán jött a kegyelemdöfés 2011 márciusban, Japán. Persze Merkel kapott az alkalmon, de még csak azt mondta, hogy stresszteszt erejéig (csak 3 hónapra) bezárják az atomerőműveket. Viszont a választók tudták, hogy ez csak választási trükk (magyar energetikusok is csak ideiglenes leállításra számítottak), a hónap végén annak rendje és módja szerint elvesztett a kormányzópárt 2 tartományi választást. Nosza, májusban a kancellár beadta a derekát, hogy a többiben kisebbet bukjanak.
Szóval gratulálok, felismerted, hogy szakemberek dolgoztak egy több mint 10 éves ösztönzés folytán kilátásba helyezett alternatíván, amit már Schröderék is a megújulókban láttak! Az feltűnt neked, hogy Merkelt, mint az atomlobbi oszlopos tagját nagyon elásta egy nagyon keleti cunami? És hogy a Siemens már 2004-ben vett magának egy komplett dán szélerőmű-üzletágat? Ugyan elég nagy késéssel Schröder döntéséhez képest, de most mégis övék a német tengeri szélerőmű-piac. Méghogy hónapok óta, méghogy előre gondolkodnak, és méghogy hosszútávra! Vannak érdemeik a németeknek, de azért a seggüket nem kell ki...
Na, akkor most a lényeg. Nézd, nem azt mondom, hogy lehetetlen, de kurva nagy kockázatot vállaltak. Viszont ezt önmagában még leszarnám, ha nem a kontinens közepén lennének. Elmagyarázom miért. Amikor 2003-ban hajnalban leért Olaszországban egy távvezeték a nagy terhelés miatt, pár másodpercre az összeomlás megrántotta Európát, aztán kikapcsolt 6 vezeték, olaszoknál teljes sötétség, sok helyen nem volt áram estig, de a kontinens nyugodtan elvolt egész nap. Ha valami hasonlót a németek csinálnak meg, 60 határkeresztező vonallal és a kontinentális áramlások szerves részeként, akkor nem lesz jól működő alrendszer, amit le lehet választani, borul az egész.
Úgy néz ki most a helyzet, hogy 29 GW főleg szárazföldi szélerőmű van a németeknél, és mondjuk egyenletesen elosztva 20 GW atom. Ez jó, mert nem kell messze vinni a fogyasztási pontokhoz az energiát, és esetleges exporthoz sem. De az már most is gond, hogy a szélerőművek és napelemek kiszámíthatatlanok, múlt hónapban a csehek majdnem összeomlottak egy nem várt német energiatöbblet miatt. Mit is mondtam a német rendszer elhelyezkedéséről?
Aztán most erre jön majd az, hogy a következő 10 évben a beruházások súlypontja átkerül tengerre, vagyis az északi peremre. Ennek hála csak 2020-ig 30 milliárdot kell abból 268-ból tisztán hálózatfejlesztésre költeniük. Ugyanis nem is az lesz, hogy ők majd építenek maguknak SZET-eket, egy frászt, sokkal jobb adottságaik vannak az osztrákoknak. Csak hát ugye Ausztria rohadt messze van az északi tengertől, a német rendszer meg eddig úgy épült (ugye a jó helyen lévő atomok miatt), hogy nem kell akár 50 GW-ot az ország egyik végéből a másikba átvinni. D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

harula1, 2012.03.20 17:27

@juliann: nyugi Juliann nem pocskondiázni akartam, sőt nagyon is bírom az öreglányt :-DDDD de én már csak ilyen vagyok mindenkit ellátok becenévvel... kinek-kinek saját érdemei szerint osztom ki a neveket... van akinek nem ilyen kedves nevet adok...
a cégünknél egyedül én szólítom az európai programmanagement vezetőjét "Franky Boy"-nak, igaz egyszer ordenáré módon berugtunk utána lettünk csak ekkora haverok, a főnökeimnek ő továbbra is Mr. XY :-DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html