Az S&P szerint a március 11-i földrengés költségei, a cunami és a nukleáris krízis 3,7 százalékkal a korábban előirányzott fölé növelheti Japán költségvetési hiányát a GDP arányában 2013-ig.

A hitelminősítő szerint sok függ attól, hogy a romló fiskális helyzetre milyen lépéssel válaszol a kormány. Egyensúly javító lépések nélkül mintegy 245-570 milliárd dollárnak megfelelő összeggel nőhet a hiány a helyreállítási költségeket figyelembe véve - tudósít a Marketwatch.

Bár nem számítunk az ellátási láncok tartós sérülésére, fennáll a veszélye annak, hogy néhány gyártó külföldre telepíti kapacitásait - közölte az S&P.

Mindez kombinálva a deflációs környezettel és a gyorsan öregedő társadalommal, Japánnak legalább éves szinten 1 százalék fölé kell növelni GDP növekedését, hogy egyensúlyban tudjon maradni költségvetése. Ugyanakkor a japán adósság AA mínuszos minősítése egyelőre megmarad, figyelembe véve az ország külföldi eszközökben lévő tartalékait, erős pénzügyi rendszerét és diverzifikált gazdaságát.