Leminősítette a horvátokat a Moody's

Leminősítette Horvátország eddig sem befektetési ajánlású adósbesorolását pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy romlik Horvátország adósságdinamikája, és gyengék a horvát gazdaság növekedési kilátásai.
MTI, 2016. március 11. péntek, 23:55

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi Ba1-ről egy fokozattal, Ba2-re rontotta a hosszú távú horvát adósosztályzatot. A Moody's az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A Ba2"adósosztályzat két fokozattal marad el a befektetési ajánlású kategória alapszintjét jelző Baa3 besorolástól.

A leminősítéshez fűzött indoklás kiemeli, hogy a GDP-hez mért horvát államadósság-ráta 2015 végén 86 százalék környékén járt, és a Moody's várakozása szerint 2018-ig 90 százalék fölé emelkedik. Ez az adósságráta jelentősen meghaladja a cég által Ba1 besorolással nyilvántartott szuverén adósok rátájának mediánértékét, amely jelenleg hozzávetőleg 45 százalék. A cég szerint valószínűtlen, hogy a horvát adósságdinamikában jelentősebb fordulat következik be az évtized vége előtt. A horvát államadósság-ráta a 2008-ban elhatalmasodott globális pénzügyi válság kezdete előtt még csak 39 százalék volt.

A Moody's számításai szerint a 2009-2014 közötti időszakban 6 százalék volt a GDP-arányos államháztartási hiány éves átlaga a 2001-2008 között mért 3,4 százalékos éves átlag után. A hitelminősítő az idei évre is még 3,9 százalékos deficitet vár, vagyis jóval magasabbat a 3 százalékos felső tűréshatárnál, amelynek teljesítésére az Európai Unió túlzottdeficit-eljárásának megszüntetéséhez lenne szükség.

A leminősítés másik fő indoka a Moody's szerint a gyenge reálgazdasági teljesítmény. A horvát GDP tavaly 1,6 százalékkal nőtt, de az előző hat év folyamatos recessziója alatt összesen 12,5 százalékkal zuhant reálértéken. Ráadásul a tavalyi növekedést is zömmel egyszeri tételek táplálták, köztük a kivételesen erős turistaszezon, az alacsony olajárak nyomán élénkülő magánszektorbeli fogyasztás, és a személyi jövedelemadó csökkentése.

A hitelminősítő a következő négy évben 1,7 százalékos átlagos éves növekedési ütemeket vár a horvát gazdaságban. Ugyanebben az időszakban a többi közép- és kelet-európai EU-gazdaságban évente átlagosan 3 százalékhoz közeli GDP-növekedéssel számol.

HOZZÁSZÓLÁSOK