A befektetési ajánlású kategória aljára minősítette vissza Bulgária hosszú futamidejű államadósságának kockázati osztályzatát pénteken a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy a politikai környezet akadályozza a mélyen gyökerező intézményi és gazdasági problémák orvoslásához szükséges reformok végrehajtását.

A hitelminősítő Bulgária hosszú és rövid lejáratú szuverén adósságállományának besorolását az eddigi "BBB/A-2"-ről egy fokozattal "BBB mínusz/A-3"-ra rontotta.

Az új osztályzat kilátása stabil, vagyis az S&P egyelőre nem tervez újabb leminősítést. Ha azonban a cég innen még tovább rontaná a bolgár adósbesorolást, azzal Bulgária hosszú futamidejű államadósságának minősítése a Standard & Poor's listáján átkerülne a befektetésre már nem ajánlott sávba. A "BBB mínusz" osztályzat ugyanis a befektetési ajánlású kategória alsó szélét jelenti.

Összehasonlításul: Magyarországra jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb besorolást a három nagy hitelminősítő közzül: ennél a cégnél a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata "BB/B". A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.