A SEC várhatóan szerdán teszi közzé azt a javaslatát, amely szerint az egyik kulcsfontosságú, értékpapírok ajánlására kiadott dokumentuma többé nem tartalmazza majd a hitelminősítők azon referenciáit, amelyek az adott papírokat kibocsátó cégbe vetett befektetői bizalmat hivatott megerősíteni.


A SEC jelenlegi, a hitelminősítői besorolások mellőzésének szándéka még a pénzügyi válság előttre nyúlik vissza, de a pénzügyi piacokon a válság miatt kitört pánik miatt háttérbe szorult.


A felügyelet már 2009-ben is kivett néhány minősítési referenciát a szabályozásból a minősítésekhez fűződő túlságos függőséggel kapcsolatban. Az összes ilyen referencia eltávolítása ugyanakkor nem volt kötelező érvényű.


A Dodd-Frank pénzügyi törvény azonban megköveteli azt, hogy a kormányhivatalok vegyék ki a szabályozásaikból a hitelminősítői referenciákat.


A Reuters szerint a SEC szerdai bejelentése egy 2008-as javaslatot elevenít fel.

A hitelminősítő cégeket gyakran érték az utóbbi időben olyan vádak, hogy a válságot csak elmélyítették azzal, hogy túlságosan pozitív minősítéseket adtak a másodrendű hitelválságot okozó toxikus papírokkal fedezett termékekre.


A Dodd -Frank törvény néhány hitelminősítést érintő reformot is tartalmaz, olyanokat mint például az összeférhetetlenség mérséklését a hitelminősítők által kiadott besorolásokra vonatkozó elszámoltathatósággal valamint a befektetők erre való hagyatkozásának csökkentését.


A Reuters azonban rámutat, hogy például a Moody's Corpnak, a McGraw-Hill-hez tartozó Standard & Poor'snak, vagy a Fimalac SA-hoz tartozó Fitch Ratingsnek nem ugyan azokkal a változásokkal kell szembesülniük, mint a bankoknak, vagy a jelzáloghitelezőknek, leginkább azért, mert a jogalkotók nem tudtak előállni egy jobb alternatívával.

A Reuters szerint a SEC jelenlegi javaslata elsősorban az úgynevezett S-3 formanyomtatványokból - az állampapírpiacon az elsődleges forgalmazók ajánlattételét felgyorsítani hivatott egyszerűsített regisztrációs forma - hagyná ki a hitelminősítői követelményeket és ezek helyettesítésére ajánlana valami más alternatívát.