Aquilino Morelle közleményében leszögezte, hogy "semmilyen hibát nem követett el", de lemond az elnöki hivatalban betöltött funkcióiról, hogy "teljesen szabadon válaszolhasson a személyét ért támadásokra", valamint azért, hogy "ne zavarja a köztársasági elnök, a kormány és a kormánytöbbség munkáját az ország életében különösen nehéz pillanatban".

A Médiapart.fr oknyomozó portál azt írta az 51 éves kommunikációs szakemberről, hogy még 2007-ben, amikor a Szociális Ügyek Általános Felügyeleténél (IGAS) a gyógyszeripar ellenőrzéséért volt felelős, 12 500 eurós (3,8 millió forintos) tiszteletdíjért tanácsadói munkát vállalt a Lundbeck dán gyógyszeripari laboratóriumnál.

A lap azt is megjegyezte, hogy Hollande beszédírója köztudottan fényűző életmódot folytat, harminc pár luxuscipőjét cserélgeti, s a munkaértekezletekre szeret felhozatni kiváló borokat az elnöki hivatal pincéjéből. A botrány a szocialista kormányzat szempontjából a legkínosabb pillanatban robbant ki, néhány nappal azután, hogy a hatalmas baloldali vereséggel végződött helyhatósági választások nyomán kinevezett új miniszterelnök, Manuel Valls újabb megszorító intézkedéseket jelentett be, többek között a közalkalmazottak bérének és a szociális juttatások összegének befagyasztását.

A Szocialista Párt balszárnya nyilvánosan is bírálta Valls kinevezését, amiért a lemondott tanácsadó sokat lobbizott. Morelle és Valls, akik mindketten spanyol bevándorlók gyermekei, köztudottan jó barátok. Az orvos végzettségű Morelle a nagy presztízsű ENA elitképzőt is elvégezte, s akkoriban volt Lionel Jospin volt kormányfő beszédírója, amikor Valls a miniszterelnök kommunikációs tanácsadójaként dolgozott. A miniszterelnöki hivatal tudatta is, hogy Morelle a kormányfővel való konzultáció után nyújtotta be az államfőnek a lemondását.

A gyors lépés egyébként a kormánypárton belül is nagy megkönnyebbülést okozott, miután a szocialisták egy újabb Cahuzac-botránytól tartottak. Jérome Cahuzac volt költségvetési miniszter egy évvel ezelőtt azért volt kénytelen lemondani, mert eltitkolta külföldi bankszámláit.