Lemondott az elnöki tanácsadó korrupciógyanú miatt

Lemondott Francois Hollande francia államfő első számú politikai tanácsadója, az elnöki hivatal kommunikációs csapatának vezetője pénteken, miután egy internetes újság egy korábbi állásával kapcsolatban érdekellentéttel vádolta meg.
Inforádió, MTI, 2014. április 18. péntek, 17:09
Fotó: Reuters

Aquilino Morelle közleményében leszögezte, hogy "semmilyen hibát nem követett el", de lemond az elnöki hivatalban betöltött funkcióiról, hogy "teljesen szabadon válaszolhasson a személyét ért támadásokra", valamint azért, hogy "ne zavarja a köztársasági elnök, a kormány és a kormánytöbbség munkáját az ország életében különösen nehéz pillanatban".

A Médiapart.fr oknyomozó portál azt írta az 51 éves kommunikációs szakemberről, hogy még 2007-ben, amikor a Szociális Ügyek Általános Felügyeleténél (IGAS) a gyógyszeripar ellenőrzéséért volt felelős, 12 500 eurós (3,8 millió forintos) tiszteletdíjért tanácsadói munkát vállalt a Lundbeck dán gyógyszeripari laboratóriumnál.

A lap azt is megjegyezte, hogy Hollande beszédírója köztudottan fényűző életmódot folytat, harminc pár luxuscipőjét cserélgeti, s a munkaértekezletekre szeret felhozatni kiváló borokat az elnöki hivatal pincéjéből. A botrány a szocialista kormányzat szempontjából a legkínosabb pillanatban robbant ki, néhány nappal azután, hogy a hatalmas baloldali vereséggel végződött helyhatósági választások nyomán kinevezett új miniszterelnök, Manuel Valls újabb megszorító intézkedéseket jelentett be, többek között a közalkalmazottak bérének és a szociális juttatások összegének befagyasztását.

A Szocialista Párt balszárnya nyilvánosan is bírálta Valls kinevezését, amiért a lemondott tanácsadó sokat lobbizott. Morelle és Valls, akik mindketten spanyol bevándorlók gyermekei, köztudottan jó barátok. Az orvos végzettségű Morelle a nagy presztízsű ENA elitképzőt is elvégezte, s akkoriban volt Lionel Jospin volt kormányfő beszédírója, amikor Valls a miniszterelnök kommunikációs tanácsadójaként dolgozott. A miniszterelnöki hivatal tudatta is, hogy Morelle a kormányfővel való konzultáció után nyújtotta be az államfőnek a lemondását.

A gyors lépés egyébként a kormánypárton belül is nagy megkönnyebbülést okozott, miután a szocialisták egy újabb Cahuzac-botránytól tartottak. Jérome Cahuzac volt költségvetési miniszter egy évvel ezelőtt azért volt kénytelen lemondani, mert eltitkolta külföldi bankszámláit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2014.04.18 19:31

@RonaGyuri:

s aki korrupciós ügyeket tereget ki, annál házkutatást tartunk és eljárást indítunk ellene
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.04.18 17:23

Nálunk ezt is másképp csinálják! Közlik, hogy:
1. Na és?
2. mindenkit beperelek, aki mondja!
3. a gaz ellen is csinálja!
4. én ezt is megtehetem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html