Petro Porosenko ukrán elnök Kijevben tárgyalt Leszek Balcerowicz volt lengyel pénzügyminiszterrel, aki a rendszerváltás után sokkterápiájával talpra állította a lengyel gazdaságot, és reformjaival olyan pályára állította, amely a kormányváltásoktól függetlenül két évtizede bizonyul sikeresnek.

Az ukrán államfő az Interfax-Ukraine jelentése szerint felkérte a híres közgazdászt, segítsen az ukrán reformfolyamatban. Mint mondta, ezen a téren az ország jó hasznát venné a lengyel tapasztalatoknak, másrészt egyedülálló lehetőségeket nyújt a reformokra Európa-barát és professzionális kormányával.

A beszélgetés során Balcerowicz hangsúlyozta, hogy a reformok sikeréhez megfelelő stratégia, azok gyors bevezetése és a reformot támogatók csapatára van szükség. Kiemelte, hogy el kell szakadni a gazdaság állami támogatásának rendszerétől, ugyanakkor gondoskodva a társadalom legkiszolgáltatottabb rétegeinek védelméről. Lengyel lapértesülések szerint a közgazdász már el is kezdte kidolgozni javaslatait Kijevnek.