Van, ahol a bevándorlás hatására nőtt a tolerancia

Lengyelországban rendkívül jó hatása van annak, hogy milliószámra érkezetek vendégmunkások az országba. A legtöbb lengyel napi szinten találkozik velük.
Barabás Júlia, 2020. január 19. vasárnap, 10:36
Fotó: Pixabay

A külföldi vendégmunkások érkezése Lengyelországba toleránsabb tette a társadalmat a bevándorlókkal szemben - idézte a CBOS közvélemény-kutató intézet adatait a Rzeczpospolita. Ma a lengyelek 62 százaléka elfogadja a jelenlétüket az országban, azaz úgy vélik, hogy helyénvaló megengedni a külföldieknek, hogy munkát vállaljanak Lengyelországban.

Az évtized elején még csak a megkérdezett 50 százaléka volt ezen a véleményen, miközben az emberek 14 százaléka egyenesen megtiltotta volna ezt a fajta munkavállalást. Az évtized közepére, azaz 2016 az utóbbi mutató 10 százalékra csökkent, majd 2019-ben már csupán a lakosság négy százaléka volt egyértelműen elutasító a vendégmunkásokkal szemben.

Ugyanakkor fokozatosan nőtt az elfogadottságuk: 2016-ban 55 százalék volt azok aránya, akiknek nem volt kifogásuk a külföldiek munkavállalása ellen, majd ez emelkedett 2019-re 62 százalékra. A legnagyobb városokban ez a toleranciamutató még a 75 százalékot is eléri.

Köztük élnek

A vizsgálatból ki kiderül, hogy a lengyelek csaknem fele (46 százalékuk) találkozott már munkahelyén olyan helyzettel, amikor cégük a felajánlott fizetésért nem talált hazai dolgozót. Ezért nem lehet csodálkozni azon, hogy minden ötödik lengyel naponta találkozik külföldi alkalmazottal. Nem sokkal kevesebbnek vannak azok, akik hetente néhányszor futnak bele vendégmunkásba. A felmérés válaszadóinak csak 17 százaléka mondta azt, hogy egyáltalán nem érintkezik külföldi dolgozókkal.

Egyértelműen nő azon lengyelek száma is, akiknek van ismerőse az országában dolgozó külföldi alkalmazottak között. Arányuk a teljes lakossághoz viszonyítva három év alatt 33 százalékról 40 százalékra emelkedett. A változás fő oka, hogy Ukrajnából nagyon sokan érkeztek dolgozni Lengyelországba: számuk becslések szerint 1,5-2 millió között van.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2020.01.19 12:05

@tlg01:

JAAAAAA!
Azt viszont nem fejti ki a cikk, hogy ezek a bevándorlók EURÓPAIAK és KERESZTÉNYEK!
:D
Főleg oroszok és ukránok.
Úgyhot kedves tlg01, lyukra futottál...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2020.01.19 11:38

nem csoda - itt fűtenek sörösüveggel
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html