Úgy tűnik, a lengyeleknél sem minden fenékig tejfel

Lengyelország két év alatt az egyik legalacsonyabb inflációt produkáló országból a legnagyobb pénzromlást elszenvedő közé "verekedte fel magát". A hosszabb távú kilátások sem biztatóak.
Barabás Júlia, 2020. május 23. szombat, 15:01
Fotó: Shutterstock

A lengyel Nemzeti Bank (NBP) számításai szerint az alapinfláció szintje az élelmiszer és az energia kivételével ugyanannyi volt ugyan áprilisban, mint márciusban, de Európával összehasonlítva a lengyel árak nagyon gyorsan mennek felfelé - írta a Business Insider Polska. Az árak szintje az átlagos európai árak irányába tartanak.

A világ szintjén két év alatt a legalacsonyabb áremelkedésektől a lengyelek eljutottak a vezetők közé - ezen a téren főleg az afrikai országok és a dél-amerikaiak járnak az élen. Az NBP adai szerint az élelmiszerek és az energia árát kiszűrő maginfláció 3,6 százalék volt éves szinten a múlt hónapban. Ha figyelmen kívül hagyjuk a közszolgáltatások drágulását, akkor az éves infláció 2,5 százalék volt.

Európával összehasonlítva az árak sokkal gyorsabban nőnek Lengyelországban mint más országokban, sőt még a törökországi tempónál is gyorsabb a pénzromlás üteme. Az Európai Bizottság szerint a következő két évben e téren nem lehetünk optimisták. A lengyeleknél az árak kevésbé fognak emelkedni, mint Magyarországon és Romániában, de rögtön utánunk ők következnek majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK