Jó hír ez a lengyeleknek

A lengyel gazdaság fittyet hány a Németországban jelentkező gazdasági gondokra. Az ipari termelés jelentősen nőtt az első negyedévben, miközben a szomszédban durva hanyatlást regisztráltak a statisztikusok.
Barabás Júlia, 2019. április 24. szerda, 06:40
Fotó: Pixabay

Lengyelországban az ipari termelés 6,2 százalékkal ugrott meg az idei első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, miközben Németországban ugyanebben az összehasonlításban 30 százalékkal visszaesett - vette át a Rzeczpospolita hírét a Radio Poland. Az utóbbi országban augusztus óta tart lejtmenet.

Az elmúlt években a német gazdaság lassulása azonnal jelentkezett Lengyelországban is, ám úgy látszik ez a trend megtörik. A lengyel lap szerint ez részben az erős belső keresletnek, részben annak köszönhető, hogy a 2015-ben hatalomra került kormány gazdaságpolitikájában hangsúlyos szerepet kapott az építőipar, amelynek teljesítménye ellensúlyozta exportra termelő ágazatok termékei iránti kereslet csökkenését.

A szakértők a bővülés folytatódására számítanak a következő hónapokban, köszönhetően annak a gazdaságösztönöző csomagnak, amelyet a varsói parlament nemrégiben elfogadott. Ebben szerepel egyebek mellett a nyugdíjasok 13. havi juttatása, amelyet még az őszi parlamenti választások előtt ki akarnak fizetni.

HOZZÁSZÓLÁSOK