Alig enyhül a lengyel abortuszháború

A lengyel kormánypárt kötelezi politikusait, hogy élesen ítéljék el az abortusztörvény miatt tiltakozó embereket, bár egyelőre elhalasztotta a több száz ezres megmozdulásokat kiváltó jogszabály érvénybe léptetését.
Barabás Júlia, 2020. november 8. vasárnap, 08:33
Fotó: AFP

Az onet.pl portál hozzájutott a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) belső utasításához, amely arról szól, mit kell mondaniuk a párt politikusainak a hetek óta tartó demonstrációkról az abortusz tilalma ellen. A belső irányelv szerint a PiS a békegalamb, a tüntetők csak felfordulást, az egyház megszentségtelenítését, a tulajdon megsemmisítését, és puccsot próbálnak csinálni, manipulálva a rokkantakat is.

Ebből egyértelmű következtetés vonható le a propagandaszöveg kitalálói szerint: a tüntetőknek nem célja a nők helyzetének javítása. Az irányelvből azt derül ki, hogy a PiS nem akarja enyhíteni az alkotmánybíróság ítéletét, amely fejlődési rendellenességgel születő, sőt a halálra ítélt magzatok kihordására is kötelezi a nőket. Ugyanakkor a kormány elhalasztotta a jogszabály kihirdetését, amivel az életbe lépett volna.

A kormánypárt védekezik, képviselőinek a médiában muszáj valamit mondaniuk a formálisan független alkotmánybírósági döntésről, amely a PiS ellenőrzése alatt áll és Jaroslaw Kaczynski pártelnök, az ország tényleges vezetője politikai akaratát valósítja meg - írja az onet.pl portál. A belső irányelvből kiderül, hogy a kormánypárt politikusainak egyértelműen és élesen el kell ítélniük a különböző megmozdulásokat, emlékeztetve arra, hogy a járvány miatt kockázatosak a tömegrendezvények.

Felelőssé kell tenniük az ellenzéket, noha a tiltakozások civil nőszervezetektől indultak. Külön botrányt okozott, hogy az egyik kormánypárti politikus a hitleri Németország, illetve a Szovjetunió ifjúsági szervezetéhez hasonlította a tiltakozók mozgalmát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.11.08 11:31

Mindez megelőzhető lett volna, ha kacsinszki anyja ment volna abortuszra. Sokkal jobb lenne a lengyeleknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html