Átverte a nyugdíjasokat a 13. havival a lengyel kormány

Nem bontotta ki az igazság minden részletét Jaroslav Kaczynki, a lengyel kormánypárt elnöke, amikor azt ígérte a nyugdíjasoknak, hogy bevezetik az 1100 zlotys 13. havi nyugdíjat.
Barabás Júlia, 2019. március 10. vasárnap, 11:33
Fotó: Getty Images

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökéről, Lengyelország tényleges vezetőjéről, Jaroslaw Kaczynskiről (képünkön) Kaczynski ötöse néven elhíresült ígéretcsomag első pontja a nyugdíjasok 1100 zlotys (81 ezer forint) 13. havi nyugdíja, ám nem jön ki a matek - derül ki az onet.pl portál cikkéből. A Rzeczpospolita című lap kiderítette, hogy nem ennyit kapnak kézhez az idősek, hanem csak 888,26 zlotyt (65,5 ezer forint), a többit adóként levonják majd tőlük.

A csaknem 10 millió nyugdíjas gyengéd átverése akkor derült ki, amikor tegnap nyilvánosságra hozták a 13. havi nyugdíjról szóló törvénytervezetet. E szerint az idősek kétmilliárd zloty visszafizetnek a költségvetésnek 13. havi járandóságukból.

A Rzeczpospolita emlékeztet arra, hogy az elmúlt években bevezetett hasonló juttatások, például a gyerekek után járó havi 500 zlotys plusz családi pótlék nem adókötelesek. Ugyanez volt a helyzet a 2016-ban kifizetett egyszeri plusz egyhavi nyugdíjjal. A törvénytervezetet társadalmi konzultációra bocsátják, így elvileg még változhat. Ugyanakkor ez valószínűtlen, mert nagyon gyorsan kell a törvényt megszavazni ahhoz, hogy még az őszi választások előtt megkapják a nyugdíjasok a kormány ajándékát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.03.10 18:09

A lengyel qrmány pont az a tetű mint a magyar qrmány. Nem véletlen, hogy ezek egymás kezét fogják az unióban.
A mai Híradókban mutogatják, ahogy a pocakos tábornok, a 3/3-as besúgó KISZ-titkár komcsi orbán brezsnyevi módon tolta a kitüntetést a lengyel komcsi majomra.
Erre nem lehet azt mondani, hogy kísért a múlt, a komcsi múlt, mert az itt meg sem szűnt, csak leplezték.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html