Miután Malgorzata Kidawa-Blonska, az ellenzék fő erejének számító mérsékelt jobboldali Polgári Platform elnökjelöltje felszólította a lengyeleket, hogy tekintettel a saját és mások egészségére, bojkottálják a május 10-ei elnökválasztást, érdekes adatok láttak napvilágot, azzal kapcsolatban, milyen is a lengyelek részvételi hajlandósága a koronavírus-járvány körülményei között - derül ki az onet.pl hírportálon megjelent közvélemény-kutatásból, amelyet az IBRIS intézet készített.

A válaszadók alig több mint 20 százaléka nyilatkozta azt, hogy elmenne szavazni május 10-én az elnökválasztáson. Az IBRIS vizsgálatában megkérdezettek 55 százaléka határozott nemmel felelt a kérdésre, hogy elmenne-e voksolni. Ehhez hozzájön még 13,5 százaléknyi szavazó, aki azt válaszolta, hogy valószínűleg nem menne el. A válaszadóknak csupán 17,6 százalék mondta azt, hogy mindenképpen részt venne az elnökválasztáson. Ha március 29-én lett volna a választás, akkor Andrzej Duda államfő a szavazatok 45,1 százalékát szerezhette volna meg, ami azt jelentette volna, hogy második fordulót is kellett volna tartani.

Ellenzéki-kormánypárti összhang

Egy másik felmérés, a Rzeczpospolita című lapnak készített közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy lengyelek túlnyomó többsége az államfőválasztás egy évvel való elhalasztását akarja. Érdekes, hogy ebben a kérdésben mind a kormánypárti, mind az ellenzéki szavazók egyetértenek, úgy vélik, hogy az ország vezetése is belátja végül, hogy az elnökválasztást el kell halasztani.

Marcin Jakowicz, a kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) gizycki önkormányzati képviselője szerint nem kellene megtartani a választásokat, s ha ezt mégis megteszik, ő maga nem megy el szavazni. Szerinte ez mindenki kicsúfolása lenne. A képviselő elégedetlen a kormány eddig teljesítményével, úgy véli, hogy Lengyelországot az a veszély is fenyegeti, hogy a Spanyolországban vagy Olaszországban látott súlyos járványhelyzet alakulhat ki.

Az onet.pl kommentárja szerint hiába nyerne Duda elnök májusban, ez számára csapdát jelentene, mert az alacsony részvétel nem adna elég legitimációt arra, hogy ő legyen az állam első embere. A járványnak kell meghatároznia a választás időpontját, nem Jaroslaw Kaczynskinek, a PiS elnökének! - írja elemzésében Andrzej Stankiewicz. A vírus megváltoztatta a játék szabályait, hiába tarják Kaczynskit az ország tényleges vezetőjének, ezt még neki is figyelembe kell vennie.