Lengyelországban már előre tömik a lyukakat

A jövő évi költségvetési kiadásokat eurókötvény-kibocsátással kívánja Lengyelország előteremteni. Az ország 1,1 százalékos gazdasági növekedésével elhúzott a nyugati országok mellett.
NAPI, 2009. szeptember 21. hétfő, 18:27
Fotó:

A lengyel kormány októberben eurókötvények kibocsátását tervezi, hogy finanszírozni tudja a jövő évi költségvetési tervezetben szereplő kiadási tételeket - írta a Bloomberg.

Ha a piaci helyzet a jelenlegihez hasonló marad, akkor októberben betörhetünk az eurókötvények piacára - vélekedett Piotr Marczak, a Gazdasági minisztérium adósságfinanszírozási osztályának vezetője, hozzátéve, hogy a sikeres kibocsátás lehetővé tenné a jövő évi költségvetési szükségletek fedezését (szeptember végére a jövő évi kiadásaik 90 százalékát be tudják tartalékolni).

A lengyel kormány egyébként a válság miatt tavaly júniusban befagyott nemzetközi kötvénypiacon idén februárban és júliusban is sikerrel lépett fel. Az első negyedévben 1,75 milliárd eurós, a harmadik negyedév elején (2005 óta először) 3,5 milliárd dolláros kibocsátást hajtott végre. A gazdasági minisztérium idén novemberben jen alapú kötvények kibocsátását is tervezi.

Lengyelország várhatóan 203,3 milliárd zlotys külső finanszírozásra szorul 2010-ben a Dominik Radziwill gazdasági miniszterhelyettes szerint, miután a költségvetés jövő évi hiánya a idei kétszerese, 52,2 milliárd zloty lehet.

Lengyelország egyébként a gazdasági világválság ellenére csúcstartónak mondható az Európai Unióban: az év második negyedében 1,1 százalékos gazdasági növekedést produkált.

HOZZÁSZÓLÁSOK