Görögország végrehajtja a pénzügyi konszolidációra vonatkozó vállalásait - erősítette meg Evangélosz Venizelosz görög pénzügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

Az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek (Eurogroup) találkozójára érkezve úgy fogalmazott, erre bizonyíték a nemzeti egységkormány most bejelentett létrehozása is. Görögországban "új politikai helyzet alakult ki", amelyet egyebek között a "nemzeti felelősségtudat" jellemez - jelentette ki Venizelosz, aki az ülés előtt számos kétoldalú találkozót is folytatott.

Nem tanulmányozzák az eurózóna elhagyását - de azért felkészülnek rá

Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse az Európai Parlamentben felszólalva hangoztatta: bízik a görög ígéretek teljesítésében. Mint mondta, az EU elkötelezett marad Athén támogatásában, de a sikerhez az is kell, hogy Görögország tartsa magát vállalásaihoz. Ez utóbbi nélkül szerinte kizárt az előrelépés az ország adósságválságának tartós rendezése felé.

Az uniós végrehajtó testülete nem tanulmányozza azt a helyzetet, mi történik, ha bármely állam elhagyja a közös pénzt sajátként használó országok övezetét - fogalmazott a nemrégiben "euróügyi csúcsbiztossá" is kinevezett finn szakember. Annyiból azonban próbálnak felkészültnek lenni egy ilyen forgatókönyvre is, hogy a bizottságnak minden esetben garantálnia kell, hogy a lehető legjobb körültekintéssel legyenek a lakosság jólétére és a szervezet munkájának gördülékenységére.

Az Eurogroup elnöke, Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök az euróövezeti találkozó előtt hangoztatta: az ülésen nem vár döntést a Görögországnak esedékes hitelrészlet folyósításáról, mint ahogy az euró stabilitására létrehozott mechanizmus (EFSF) közelmúltban elhatározott reformjának részleteiről sem. Ő is hangoztatta mindazonáltal, hogy Görögországnak "milliméteres pontossággal" tartania kell magát az október végén kidolgozott megállapodásban foglaltakhoz.

Olaszország tartsa tiszteletben a vállalásait

Rehn az ülés előtti nyilatkozatában kitért Olaszországra is. A biztos elemi fontosságúnak nevezte, hogy Róma tiszteletben tartsa államháztartási vállalásait, és felgyorsítsa gazdasági reformjait.

A német Wolfgang Schäuble viszont azt hangsúlyozta, hogy Olaszország és Görögország helyzete össze sem hasonlítható. A miniszter értetlenségét fejezte ki a piacok idegességével kapcsolatban. Rámutatott, hogy Olaszország a helyzet kezelésére alkalmas intézkedéseket jelentett be, emellett gazdasági mutatói sem adnak okot nyugtalanságra.

Jöhet az európai bankok feltőkésítése

A brüsszeli találkozó előtt tették közzé az Európai Beruházási Bank (EIB) számításait az uniós bankok feltőkésítésével kapcsolatban. A fontos programok végrehajtásában az EU-tagországokat kedvezményes kamatozású hitelekkel segítő pénzintézet szerint a bankok tőkenöveléséhez két éven belül akár 74 milliárd euróval is hozzá tud járulni, de ehhez valószínűleg szüksége lesz pótlólagos forrásokra is.

Az euróövezeti találkozó kedden a teljes Európai Unió pénzügyminiszteri értekezletével (Ecofin) folytatódik.