Letta április végén alakult kormánya nyolc hónapjáról vont mérleget olasz és külföldi újságírók kérdéseire válaszolva. Letta a generációváltás évének nevezte 2013-t, hangsúlyozva, hogy a második világháború óta először került csupa negyvenéves az olasz pártok élére. A fiatalítás Letta szerint belpolitikai-gazdasági stabilitást teremtett.
Úgy fogalmazott, Olaszország a parlamenti többséget nem eredményező februári választások után kisiklott, és Giorgio Napolitano államfő mentette meg a belpolitikai helyzetet. Ezután a jobbközepet vezető Silvio Berlusconival szembeni bírósági ítélet okozott viharokat. Hozzátette: Olaszország túl van a nehezén, 2014 végére talpra tud állni.

Letta megjegyezte, szerinte jövőre nem lesznek választások. A kormány megbuktatása nem érdeke Matteo Renzinek, a kormányzó Demokrata Párt (PD) új főtitkárának. Berlusconi pedig hibát követ el, ha nihilista-populista irányba tereli pártját, a Hajrá Olaszországot (FI).

Kijelentette, biztos benne, hogy jövőre ismét ő fogja tartani az év végi kormányfői sajtótájékoztatót, melyen pozitív gazdasági adatokról és megvalósított reformokról számol majd be. A választási reform szerinte még az európai parlamenti választások előtt megszületik.

"Olaszország túl van a műtéten és megkezdte a gyógytornát"- fogalmazott Letta. Hangsúlyozta, hogy az olasz társadalomtól az utóbbi öt év válsága hatalmas erőfeszítést követelt. A megszorításokkal azonban az idén sikerült eltörölni az első lakásra kivetett ingatlanadót és 2014-ben további adócsökkentés várható. Jövőre "barátságosabb" adózási rendszert kívánnak kialakítani az adófizetőknek.

2014 fő céljaként a fiatalkorúak munkanélküliségének visszaszorítását jelölte meg. Ez lesz a júliusban kezdődő soros olasz EU-elnökség prioritása is. Megjegyezte, hogy az új német kormány Róma szövetségese lesz a gazdasági növekedésben.

Kitért arra, hogy idén háromszor több illegális bevándorló kelt a Földközi-tengeren, mint tavaly. Letta bejelentette, hogy jövőre módosítják a hatályos olasz bevándorlási törvényt. A tervek között szerepel az is, hogy állampolgárságot adnak az Olaszországban bevándorló szülőktől született gyerekeknek. Ezen kívül az EU-félévre rendezni kívánják a zsúfolt olasz börtönök helyzetét.