Leváltották az ukrán kormányt

Az ukrán parlament szerdán megvonta a bizalmat Julija Timosenko miniszterelnöktől és kormányától.
MTI-Eco, 2010. március 3. szerda, 14:12
Fotó:

A 450 fős törvényhozásban 243 képviselő szavazott a kabinet ellen.

A parlamentben ezután még intenzívebb lesz az alkudozás az öt fő frakció között egy kormányzó koalíció megteremtéséért.

Viktor Janukovics, aki közel egy hónapja győzött az elnökválasztáson, egyelőre nem tudott többséget szerezni a törvényhozásban.

Ukrajnának nagy szüksége van egy stabil kormányra, hogy megküzdjön a súlyos gazdasági válsággal, amely szinte fizetésképtelenné tette az országot.

Az alkotmány szerint korlátozottak az államfő jogkörei, és parlamenti többség szükséges ahhoz, hogy hatékony legyen a kormányzás.

Olekszandr Jefremov, az orosz ajkú lakosság nevében politizáló Régiók Pártjának (RP) helyettes frakcióvezetője azt mondta, hogy nem kell sietni a koalíció megalkotásával. Véleménye szerint ezen vagy a jövő héten már befejeződik a koalíció megteremtése.

A hatalomból távozó Timosenko kedden azt mondta: azt a célt tűzi maga elé, hogy egységbe tömörítse az ukrán nemzeti-demokrata erőket.

Felszólította egyben támogatóit, hogy március 9-én nagygyűlésen emlékezzenek meg a nagy ukrán költő, Tarasz Sevcsenko születésének 196. évfordulójáról, amelyen ő, Timosenko már az ellenzék vezéreként ismerteti programját.

HOZZÁSZÓLÁSOK