Az előjelek ugyan nem voltak valami kedvezőek, ám végül sikeres kötvénykibocsátást bonyolított le a spanyol kincstár - derül ki a Guardian összefoglalójából. A madridi központi bank reggel jelentette be, hogy az ország kereskedelmi bankjainak rosszhitel-állománya rekordszintre nőtt.

Jelenleg a teljes hitelállomány 9,86 százaléka behajthatatlan, míg júniusban még 9,42 százalék volt ez az arány. A spanyol pénzintézetek a pénzügyi válság előtt ingatlanboom idején nyújtott kölcsöneik jelentős részének besülésétől szenvednek.

A spanyol hitelbiztosítási felár (cds) hét bázisponttal, 374 pontra nőtt és a kétéves állampapírok piaci hozama 3,4 százalékról 3,45 százalékra ment fel. Ezek nem nagy mozgások, de az ország nézőpontjából rossz irányba tartanak.

Ennek tükrében még pozitívabb, hogy a kötvényaukció jól sikerült. Madrid sikeresen értékesített 4,6 milliárd euró értékű 12, illetve 18 hónapos futamidejű állampapírt. Az előbbi hozama 2,835 százalékra csökkent a korábbi hasonló kibocsátáson kialakult 3,07 százalékról, az utóbbié 3,072 százalék lett a legutóbbi 3,3 százalék után.