Líbia nélkül is van elég olaj

Tartotta korábbi előrejelzését az olaj világpiaci keresletére a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC); az olaj kínálata továbbra is megfelelő, mivel a kieső líbiai termelést pótolják a többi olajtermelő államok - közölte a szervezet havi jelentésében, szerdán.
MTI-Eco, 2011. május 11. szerda, 15:17
Fotó:

Az OPEC szerint az olaj világpiaci kereslete napi 1,4 millió hordóval nő 2011-ben, ami megfelel a szervezet korábbi, és az amerikai energiaügyi információs hivatal kedden nyilvánosságra hozott előrejelzéseinek.

A korábban 120 dollárt is meghaladó olajárak ellenére a kartell tartotta magát korábbi álláspontjához, amely szerint az olaj kínálata megfelelő. A május 5-6-i jelentős olajáresés nem volt nagy meglepetés - írja a szervezet jelentésében. Az OPEC úgy fogalmaz: ez egy elkerülhetetlen árkorrekció volt, amelynek köszönhetően az árak alkalmazkodtak a rövid távú piaci viszonyokhoz. "A világpiaci kínálat továbbra is egészséges szinten van" - írja a kartell.

A szerdán nyilvánosságra hozott jelentés az utolsó ilyen közlés a szervezet június 8-i, bécsi találkozója előtt, ahol várhatóan felülvizsgálják a tagállamok termelési kvótáit.

Az OPEC kiadványa szerint a szervezet tagállamainak olajkibocsátása áprilisban napi 69 ezer hordóval napi 28,99 millió hordóra nőtt. Miközben az OPEC az elmúlt két évben hivatalosan nem emelt összkibocsátásra vonatkozó célszámain, egyes tagállamok - a líbiai konfliktus hatására - informálisan több olajat szállítanak.

Az OPEC jelentésben szereplő termelési adatok másodlagos forrásokból, elemző intézetektől és hírügynökségektől származnak, mivel a szervezet nem közöl pontos adatokat saját termeléséről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.05.11 16:32

Noná, hogy van !.. Kadhafi helyett őfelsége Abdullah bin Abdul-Aziz vágja zsebre a lóvét , ennyi a változás !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html